De populariteit van Linux komt het best naar voren bij de verkiezing van besturingssysteem van het jaar. Met 648 stemmen (41%) eindigt de pinguïn op de eerste plaats, voor Windows 9x/NT (485 stemmen) en MacOS (338).

Deze uitslag is opmerkelijk te noemen. Windows 9x is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld, maar toch trekt Linux meer stemmen. Blijkbaar is de populariteit van Linux zo groot dat ook Windows-gebruikers er op stemmen. Een hype?

Ook bij de verkiezing van persoon van het jaar kwam Linux als winnaar naar voren. Linus Torvalds, de Fin aan wie het besturingssysteem zijn naam te danken heeft, kreeg met 359 stemmen (37%) de meeste WebWereld-lezers achter zich. Bill Gates moest met 342 stemmen (35%) ook hier zijn meerdere erkennen in het open source OS.

Is het dan overal 'net niet' bij Microsoft? Nee, want de softwarereus won wel de verkiezing van Bedrijf van het jaar met 311 stemmen (39%). Hier moest Linux-distributeur Red Hat met 172 stemmen (22%) genoegen nemen met een tweede plaats en werd het Nederlandse Veiling.com met 107 stemmen (13%) derde.

Bij de verkiezing van gebeurtenis van het jaar speelde de commerciële doorbraak van Linux geen rol: 80 stemmen (14%) betekent een vierde plaats. De strijd ging hier tussen het antitrusproces tegen Microsoft en het kraken van de DVD-beveiliging. Met één stem verschil werd de DVD-kraak gebeurtenis van 1999 (103 stemmen tegen 104, oftewel 17,64 tegen 17,81%).

De verkiezing van provider van het jaar moest halverwege helaas worden afgebroken. Een slimme internetter wist via een scriptje zoveel keer op één specifieke provider te stemmen, dat het wel heel erg opviel. De uitslag is ongeldig verklaard. Binnenkort wordt alsnog een poll voor de beste provider van het jaar gehouden. Daarbij kan worden gekozen uit een brede selectie Nederlandse ISP's.