De Linux-schepper (naar verluidt momenteel op vakantie, wat voor de nodige vertraging zorgt) laat in een vermakelijk interview met Bloomberg weten dat er geen concreet plan klaarligt mocht hem iets overkomen. "Maar dat zou 10 of 15 jaar geleden een groter probleem zijn geweest. Mensen zouden in paniek geraakt zijn. Nu denk ik dat ze er na een paar maanden tijd wel uitkomen", stelt Torvalds over wat terecht een morbide maar belangrijke discussie wordt genoemd.

Veel macht voor één man

Torvalds is immers al sinds de geboorte ervan in 1991 de enige baas van de Linux-kernel en velt ondanks de circa 700 'maintainers' altijd zelf het eindoordeel. Dat doet hij zoals bij velen bekend geheel op zijn eigen manier, en dan kan er hier en daar nog wel eens een scheldwoordje ("Iedereen is veel beter af als ze weten hoe ik tegen dingen aankijk") vallen. Al is die houding nodig om te zorgen dat Linux superieur blijft, zo suggereerde de Fin al eerder.

Tegenover Bloomberg laat Torvalds weten dat hij daar dikwijls zo druk mee bezig is dat de vriendinnetjes van zijn dochter hem soms aanzien voor een zwerver, wanneer hij weer een week lang binnenshuis in badjas bivakkeert, tussen zijn tientallen Tux-knuffels.

Beetje dom

Al is hij naar eigen zeggen nooit zo'n man van het volk geweest. Torvalds: "Het is niet zo dat je open source doet omdat het moreel juist is. Je doet het omdat het je beter werk laat verrichten. Ik vind mensen die denken dat open source antikapitalistisch is een soort van naïef en een beetje dom."

Mocht de kernelmeester dan toch het loodje leggen, dan verschuift de macht door naar zijn rechterhand Kroah-Hartman. "Greg is de voor de hand liggende nummer twee. Hij kan het aan, en dan zijn er nog een paar andere mensen."