De oudgediende kernelontwikkelaar van Linux heeft een voor hem onoverkomelijk slechte ervaring opgedaan met het nieuwe Fedora 18. Cox loopt aan tegen verschillende en flinke problemen. Volgens hem is om te beginnen de nieuwe installer onbruikbaar en de updater buggy. Als de Red Hat-distributie uiteindelijk toch geïnstalleerd is, levert ook dat een slechte ervaring op.

Chocolade theepot

"Wanneer je het dan aan de praat krijgt blijkt de default desktop te zijn uitgemergeld tot op het punt dat het iets minder nuttig is dan een theepot gemaakt van chocolade", klaagt Cox in een post op social network Google+. "En in plaats van bugs te fixen, hebben ze er nog meer toegevoegd", haalt hij uit naar de ontwikkelaars van Fedora.

De Linux-distributie gaat voor Cox ook op andere punten volledig de mist in. "Het is niet eens in staat om valide initrds [het aanmaken van een ramdisk voor het bootproces - red.] voor zichzelf te schrijven op één machine zonder dat het simpelweg vastloopt in een haast niet te debuggen systemd-error".

De Linux-veteraan besluit dat het genoeg is en voorziet de bewuste computer van een verse installatie. "En niet met Fedora." De probleem-pc krijgt de op Debian gebaseerde distributie Ubuntu, van Canonical. In een latere post op Google+ laat Cox weten dat deze overgang soepel is verlopen, meldt open source-nieuwssite Phoronix.

'Één overstap is geen switch'

Zijn oorspronkelijke klacht-post over Fedora 18 is nog wel voorzien van een voetnoot (ook opgenomen in een latere post) over zijn 'overstap'. Het overhevelen van één pc van Fedora met virtuele Ubuntu-machine er bovenop naar een volledige Ubuntu-installatie komt volgens Cox zeker niet neer op 'switching to Ubuntu'.

"Ik draai Ubuntu al eeuwen voor sommige jobs (zoals het builden van Android-images). Sterker nog, ik draai diverse distro's (waar Fedora ook nog steeds onder valt)."