De oudgediende kernelontwikkelaar stopt nu als beheerder van de tty-laag in de kernel van het open source-besturingssysteem. Tty zorgt voor de interactie met drivers en is dus een essentieel onderdeel van Linux. De aanvaring met Torvalds ging over het fixen van een fout, die volgens Cox meer zat in buggy programmatuur dan in 'zijn' deel van de kernel.

Een tussentijds voorgestelde oplossing zou weer problemen opleveren voor applicaties (in user space). Torvalds vond dat niet bepaald een goed idee. "Het 'breken' van reguliere gebruikersapplicaties is simpelweg niet acceptabel", zegt hij tegen Cox in de kernelmailinglist. Op open source-nieuwssite en geekforum Slashdot loopt al een flinke discussie over de botsing tussen de twee Linux-grondleggers.

Flame

Torvalds is op de mailinglijst flink van leer getrokken. "Dan proberen die 'kernel breakage' te wijten aan een buggy app is niet ok. En een week lang argumenteren tegen het gewoon repareren van die fout, dat is gewoonweg idioot", luidt de flame aan het adres van Cox. "Je had simpelweg meteen moeten proberen die fout te repareren, zonder te argumenteren tegen het fixen van de kernel. Zonder het aan 'user space' te wijten. Zonder idiote uitvluchten te verzinnen voor slecht gedrag van de kernel."

Cox vond die reactie van de oorspronkelijke maker van Linux niet door de beugel kunnen en stapt op. "Ik héb eraan gewerkt om het te repareren. Ik er heel veel tijd aan besteed om het tty-spul geleidelijk op orde te krijgen zonder iets ander kapot te maken. Daarbij heb ik gaandeweg ook diverse opduikende beveiligingsgaten gedicht."

'Veel plezier ermee'

De kernelguru zegt ook veel tijd te hebben besteed aan 'regression testing' om te controleren of gefixte fouten en gaten ook echt goed zijn opgelost. "Maar ik heb er nu genoeg van. Als jij denkt dat dit probleem makkelijk is op te lossen, dan mag jij het oplossen. Veel plezier ermee", antwoordt Cox aan Torvalds. De vertrekkende kernelontwikkelaar heeft alles wel zo opgezet dat zijn opvolger direct aan de slag kan met eventuele patches voor de tty-laag. Wie die opvolger ook moge zijn.