Sony Computer Entertainment heeft de Linux-kit voor PlayStation 2 uitgebracht. Met de set wordt het mogelijk om de spelcomputer om te toveren tot een volwaardige Linux-computer. Om dat te bereiken bevat de kit naast het besturingssysteem (op DVD) een harde schijf van 40 GB, een 10/100 MB netwerkadapter (Ethernet) en een USB-toetsenbord en -muis.

Daarnaast wordt er een VGA-monitorkabel meegeleverd, aangezien het geheel alleen via een monitor met zogenaamde 'sync-on-green' mogelijkheid werkt. Een PS2-geheugenkaart van 8 MB, die ook vereist is, is niet in de kit aanwezig.

De verkoop van de Linux-kit gebeurt enkel en alleen via het internet. Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) nam daarvoor Interactive Ideas in de arm, dat de bestellingen en distributie voor z'n rekening neemt. De keuze om het product niet in de winkels neer te leggen is een bewuste; de consolebouwer verwacht dat slechts een hele kleine, specifieke groep gebruikers zich ervoor interesseert.

De technische aard van de Linux-kit zou bij verkoop via de winkel voor veel verwarring kunnen zorgen onder PlayStation 2-gebruikers die eigenlijk niets aan de set hebben. Volgens analisten, die in een artikel op NewsFactor aan het woord komen, zal Sony dan ook al blij zijn als de ontwikkelkosten voor het experiment worden terugverdiend.

Op de speciale website, die alle nodige informatie over de set bevat, is de Linux-kit inmiddels voor 249 euro te koop. Voor Nederland komt daar - dankzij belastingen en verzendkosten - nog zo'n 58 euro bij. Het is overigens aan te raden om eerst de compatibiliteitsdatabase van de PlayStation 2 Linux Community te bekijken voordat tot aanschaf van de kit wordt overgegaan.

Een snelle blik op de daar vermelde lijst van monitors leert dat verrassend weinig beeldschermen ondersteund worden.