Michael Robertson en andere Linux-enthousiastelingen kunnen wel beweren dat Linux al even gemakkelijk te gebruiken is als Windows, in realiteit is deze kwestie toch genuanceerder. Volgens Henk Keller van AT Computing, specialist in opleidingen op het gebied van Unix en Linux, is Linux voor thuisgebruik nog altijd geen volwaardig alternatief voor Windows.

Onder meer het feit dat de meeste games alleen op Windows werken, beschouwt hij als een groot probleem. Ook andere specialisten stellen dat het gebrek aan bepaalde specifieke Linux- software, zoals voor videobewerking, problematisch is voor de gemiddelde gebruiker.

Naast het gebrek aan specifieke software zorgen volgens Keller de uitwisselbaarheid van databestanden van office-applicaties en de herkenning van bijzondere hardware wel eens voor problemen. Zo zijn MS Office-bestanden al vrij goed te gebruiken in OpenOffice.org, maar de Visual Basic macro's zijn niet compatibel met OpenOffice.org. "Afgezien van de vb-macro's is de uitwisselbaarheid goed; niet slechter dan tussen de ene en de andere Windows-versie", beweert Keller.

Belangrijker is misschien wel dat Linux niet altijd even goed werkt op wat minder doordeweekse hardware. Heel wat hardwarefabrikanten stellen bijvoorbeeld geen technische informatie beschikbaar voor grafische kaarten, zodat open-sourceprogrammeurs drivers voor Linux niet of slechts onvolledig kunnen ontwikkelen. Voor de gebruiker betekent dit dan dat zijn computersysteem niet wordt ondersteund door Linux of slechts met beperkte prestaties werkt. Volgens Keller zorgt deze lacune ervoor dat het gebruik van Linux door thuisgebruikers slechts traag zal groeien.

Marketingmachine

Dat Linux nog geen volwaardig alternatief voor Windows is, betekent evenwel niet dat het louter door computernerds te gebruiken is. Dit vooroordeel bestaat al vele jaren ten onrechte, want de verschillende Linux-distributies hebben de laatste jaren heel wat vooruitgang gemaakt in het gebruiksvriendelijker maken van Linux. "Inmiddels is Linux al ettelijke jaren een behoorlijk gelikt eindgebruikersysteem, alleen heeft de markt dat nog niet in de gaten", beweert Keller.

Marketing is dus een zwak punt van Linux volgens Keller: "Niemand kan opboksen tegen de marketingmachine van Microsoft. Zeker geen los-vast verband van Linux-enthousiastelingen, ook al zijn er enkele bedrijven als Red Hat, Suse en Mandrake die er hun schouders onder kunnen zetten." Bij eindgebruikers, managers en hardware- en softwareproducenten leven er ondertussen nog te veel vooroordelen of zelfs onbekendheid met Linux.

Op dit vlak is er nog heel wat verbetering nodig, maar het is eigen aan open-source dat dit moeilijk centraal bestuurd kan worden. Het zal dus blijven bij losse initiatieven zoals het project waarbij Franse scholieren uit de Auvergne in het begin van het nieuwe schooljaar een Linux Live-cd en een cd met open-sourcesoftware voor Windows en Mac OS X meekrijgen.

Linux moet ook opboksen tegen de macht der gewoonte. Bijna alle pc verkopers leveren immers Windows bij een nieuwe pc. Bovendien leren de meeste kinderen op scholen met Windows werken. Ook in de meeste bedrijven werkt men met Windows-desktops. De meeste mensen hebben helemaal geen interesse in verandering. Waarom zouden ze een heel ander besturingssysteem installeren als ze met Windows alles kunnen doen dat ze nodig hebben?

Onder het motto 'If it ain't broken, don't try to fix it' blijven ze dan liever bij hun vertrouwde Windows. Ook al ziet Firefox er niet zo anders uit dan Internet Explorer, ook al zien die vensters in Linux er niet zo anders uit dan in Windows, het blijft voor velen een grote stap. Maar aan de andere kant; was niet ooit WordPerfect oppermachtig?

Bedrijven en overheden

Linux zal bij thuisgebruikers nooit doorbreken als het niet ondersteund wordt door gebruik in bedrijven. En daar zit het net redelijk goed. Meer en meer bedrijven maken gebruik van Linux en open-sourcesoftware. Hoe meer desktops er in bedrijven en overheden op Linux werken, hoe meer mensen thuis ook Linux zullen uitproberen.

Voor professioneel gebruik is Linux volgens Keller wel een volwaardig alternatief voor Windows. De belangrijkste software (e-mail, webbrowsers, tekstverwerkers, spreadsheets, presentatiesoftware, databases et cetera) is namelijk ruim beschikbaar voor Linux en dat meestal zonder dure licentiekosten. De toekomst van Linux lijkt dus in de handen van bedrijven en overheden te liggen.