Linux-leveranciers spraken deze week tijdens de Securities Industry and Financial Markets Association (SIFMA) conferentie in New York en gaven te kennen dat bedrijven op Wall Street geen enkele reden hebben om niet in de wereld van open-source te duiken.

Red Hat en Novell zeiden daarbij dat uitgerekend nu een geschikt moment daarvoor is, dankzij de ontwikkeling van Real Time Linux, dat perfect voldoet aan de strenge systeemeisen van bedrijven die in aandelen handelen, schrijft NetworkWorld.

Goed zakelijk alternatief

Roger Levy, senior vice president en general manager van open platform solutions bij Novell: "Linux kan inmiddels worden gezien als een goed zakelijk alternatief voor Microsoft en Unix". Daarbij liet Levy weten dat Novell de alphaversie van SUSE Studio toolkit heeft uitgebracht, waarmee 'mass customization' van Linux mogelijk is. Volgens Levy is dat iets dat reguliere softwareverkopers nooit zouden doen.

Overstappers

Red Hat, dat vorige maand nog een feestje te vieren had omdat de New York Stock Exchange (NYSE) had besloten om Red Hat Enterprise Linux te gaan gebruiken in plaats van Sun Solaris, heeft ook een versie van Real-Time Linux. Chris Isaacson, ceo en vicepresident van BATS Trading geeft te kennen dat zijn serverbase bestaat uit Novell's SUSE Linux en dat hij zijn vizier heeft gericht op SUSE Real-Time Linux 10: "Er is een gigantische behoefte aan lage latentie, het draait nu om nanoseconden. Wij rekenen hier voortdurend op high-performance netwerken en uptime zekerheid."

Marktvorser Tabb Group schat dat Linux-adoptie bij de 14 grootste financiële instellingen dit jaar zo'n 72 procent van de 'operating server base' bereikt.

Licentiemodel

Ondanks de toename van bedrijven op Wall Street die over stappen op Linux, maken veel van hen zich zorgen over het licentiemodel. Dit model vereist namelijk dat gebruikers wijzigingen die zij aanbrengen, terugcommuniceren naar de open-source community. Hier zijn niet alle bedrijven gelukkig mee. Sun Microsystems, dat nu een open source versie van Solaris heeft, genaamd OpenSolaris, speelt hierop in door aan te geven dat zij niet verlangt dat wijzigingen worden doorgegeven aan de community: "Ons businessmodel steekt heel anders in elkaar."

Niet te verplichten

Aanbieders van Linux geven aan dat zij de zorgen over het licentiemodel met regelmaat zien opduiken. Levy: "Er leeft inderdaad een angst onder sommige bedrijven dat zij hun intellectuele eigendom verliezen wanneer zij open-source gebruiken".

Marcus Rex, CTO bij de Linux Foundation probeert deze zorgen echter te sussen: "Het is inderdaad zo dat het huidige licentiemodel een gebruiker verplicht om aangebrachte wijzigingen door te spelen aan de open-source community. Er is echter geen manier waarop dit echt geëist kan worden, en er is al helemaal geen manier om dat te controleren."