Adobe heeft het einde van de Linux-uitvoering van Flash eind februari al aangekondigd. Maar toen was nog niet bekend per wanneer dit precies zou ingaan. Versie 11.2 van Flash, dat vorige week is verschenen, luidt het einde in van Adobe Flash op Linux. Gebruikers van dat open source-besturingssysteem die toch de multimediatechnologie van Adobe willen gebruiken, moeten voortaan maar Chrome gebruiken.

Ingebouwd in Chrome

Die webbrowser van Google heeft namelijk eigen Flash-software ingebouwd, die tegelijk wordt bijgewerkt met de automatische updates voor Chrome zelf. Daarbij is Google Flash-maker Adobe voor vóór met het uitbrengen van patches. Adobe moet namelijk meerdere varianten voor meerdere browsers en besturingssystemen ontwikkelen en testen, heeft het bedrijf eerder al aan Webwereld uitgelegd.

Overigens is Flash op Linux niet per direct afgekapt. Adobe belooft nog wel security-patches voor zijn software, voor de komende vijf jaar. Nieuwe functies, zoals de in 11.2 geïntroduceerde hardwareversnelling en stille updates, komen voortaan niet als losse download naar Linux. Dat gebeurt alleen voor Flash in de Chrome-browser, die hiervoor het nieuwe plug-in systeem Pepper gebruikt.