Dat meldt TechRadar op de site. Het gaat om winkelketen Carphone Warehouse, moederbedrijf van de Phone House in Nederland.

Één op de vijf retourneert

Het model waar het om draait is de Elonex Webbook, dat standaard komt met het Ubuntu besturingssysteem. In Nederland is dit model niet beschikbaar. Een op de vijf klanten in Engeland zou terugkomen naar de winkel met de kleine laptop.

Niet vanwege technische kwalen, maar vanwege het 'ongemakkelijke gebruik'. Klanten verwachten dat de netbook werkt als een Windows laptop, en zeggen Ubuntu ongemakkelijk te vinden. In totaal zijn er zo'n 60.000 van de Webbooks verkocht, waarvan dus 20 procent werd teruggebracht.

Geen tijd om te wennen

Onland bevestigde ook netbookmaker MSI dat de Linux versies veelvuldig werden ingeruild. Volgens Andy Tung, directeur van sales bij MSI, ligt de inruilratio van Linux netbooks vier keer hoger dan die van Windows XP netbooks.

'Mensen weten niet wat er in de doos zit totdat ze het openmaken. En terwijl ze Linux gebruiken komen ze erachter dat dit toch niet iets is wat ze gewend zijn en brengen ze de netbook terug naar de winkel. Want ze willen geen tijd besteden aan het systeem onder de knie te krijgen,' aldus Tung in het interview.

Linux-distro's werken aan het herkenbaar maken van de netbooks voor overstappers. En in augustus kondigde Google aan meer offline gadgets te maken van zijn applicaties voor op de desktop van Linux netbooks.