Dit is althans de mening van Michael Robertson, ceo van Linuxbedrijf Linspire. De topman deed zijn uitspraken tijdens de openingstoespraak op Desktop Summit, een conferentie die geheel gericht is op desktop-Linux. Tijdens de speech werd ook de nieuwe versie van Linspire (Five-0) aan de wereld getoond. "Het is drie jaar geleden dat Microsoft Windows XP op de markt bracht en ik verwacht niet dat er binnen de komende drie jaar een opvolger zal komen. Dat is een groot `window of opportunity'", betoogt Robertson. "We hebben niet alleen een achterstand ingelopen; Linux is zelfs beter geschikt voor de desktop dan Windows XP."

Gebruiksvriendelijk

Als bewijs voert Robertson aan dat het mogelijk is software met een enkele muisklik te downloaden en te installeren, spellingcontrole in een browser uit te voeren, e-mail in een online agenda te bewaren voor latere afhandeling en de mogelijkheid webpagina's met een enkele klik te vertalen in een andere taal. Voor de nieuwe versie van Linspire zijn de nodige verbeteringen in de gebruikersinterface aangebracht. De schermen hebben bijvoorbeeld een lichte schaduw gekregen, waardoor het volgens de makers duidelijker is wat bij welke applicatie hoort. Ook zijn alle iconen opnieuw ontworpen en zijn de menu's aangepast. Daarnaast wordt meer aandacht besteed aan het delen van informatie. Zo is het eenvoudiger om data via verschillende protocollen aan de omgeving beschikbaar te stellen, kan muziek binnen een lan eenvoudig worden gedeeld en kunnen foto's worden omgezet in een flash- of vcd-presentatie.

Nederlands

Toch is dat volgens Robertson niet het enige nieuws, omdat de release van Linspire versie 5 begin volgende maand moet worden gevolgd door een Nederlandstalige versie in het tweede kwartaal van dit jaar. Volgens Robertson zijn er in Nederland relatief veel Linspire- gebruikers. Ook de response van vrijwilligers om de distributie te vertalen is volgens Robertson overweldigend: "Alleen voor het Nederlandse taalgebied hebben zich meer dan vijftig vrijwilligers aangemeld."