Het onderzoek, dat nog steeds loopt, wordt uitgevoerd door het Open Source Development Lab (OSDL). De organisatie, waar ook Linus Torvalds werkt aan de Linux-kernel, houdt zich naast ontwikkeling ook met de promotie van het open-sourcebesturingssysteem bezig.

Uit de voorlopige resultaten onder 1200 respondenten blijkt dat de Linux-desktop het bij een aantal groepen goed doet. Zo zien de gebruikers vooral een rol weggelegd voor het vervangen van de zakelijke desktop voor de kenniswerker en het uitvoeren van dagelijkse taken, variërend van het gebruik van kantoorpakketten tot cad/cam. Het systeem is niet populair als oplossing voor kassa's, kiosken en helpdeskachtige systemen.

Kritisch

Oorzaak van dit verschijnsel ligt er waarschijnlijk in dat 47 procent van de ondervraagden zegt een ict-functie te vervullen, waarbij 32 procent uitvoerend is en 15 procent leidinggevend. Van de gebruikers is 44 procent geboren in de jaren 70 en 32 procent in de jaren 80, waardoor het voornamelijk jongere computergebruikers zijn die de overstap naar een ander besturingssysteem eens wagen.

Voor een verder succes is het volgens het onderzoek nodig dat vooral de browsers betere ondersteuning voor populaire plugins gaat bieden. Ook moet de compatibiliteit van OpenOffice.org verder omhoog. Zorgenkindjes zijn verder vooral het ondersteunen van allerhande hardware, training van technisch personeel en traditionele Windows-applicaties. Niet verwonderlijk is dat vooral pda's, digitale camera's en smartphones erg populair zijn om op de Linux-desktop aan te sluiten.

Terwijl beheersbaarheid zeer belangrijk wordt gevonden, blijkt in 42 procent van de gevallen de eindgebruiker alles op zijn computer te mogen installeren. 27 Procent mag zelf beslissen welke browserplugins hij installeert.