Dit blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Butler. Volgens het bureau behouden in het hogere marktsegment de Unix-varianten van Hewlett-Packard, IBM en Sun nog tot 2004 hun marktpositie. Windows NT blijft tot 2004 in het lagere marktsegment domineren. Daarna zal Linux de markt stilaan overnemen. Uit de studie, `Server Operating Systems', blijkt verder dat de vraag naar een veilige en effici├źnte infrastructuur verder is toegenomen. It-managers zijn volgens het onderzoek geneigd om voor mainstream-oplossingen te kiezen. Volgens het onderzoeksbureau biedt Linux zeer grote mogelijkheden en is het goed schaalbaar. Het besturingssysteem werkt op goedkope Intel-gebasseerde servers tot aan mainframes. Steeds meer softwareontwikkelaars bieden ondersteuning voor het Linux besturingssysteem.

Servermarkt

Dit jaar zijn er meer servers verkocht dan vorig jaar. Marktleider Hewlett-Packard verloor 2,5 procent van zijn marktaandeel. Echter, het bedrijf had gerekend op een licht verlies na zijn samengaan met Compaq. Dell heeft over het afgelopen jaar 18,1 procent meer servers verkocht. Hiermee heeft het bedrijf IBM van de tweede plaats gestoten. IBM heeft zijn verkopen met 1,3 procent zien afnemen. Desondanks de terugval blijft IBM volgens analisten een belangrijke speler. IBM verdient wereldwijd aanzienlijk meer aan zijn servers dan Dell dat doet. Volgens onderzoeksbureau Gartner zijn er ook opmerkelijke nieuwkomers op de markt zoals Apple. Apple levert servers met een op BSD-Unix gebasseerd besturingssysteem. Apple heeft sinds de introductie van zijn servers dit jaar een groei van 274 procent meegemaakt.

Standaardisatie

De onderzoekers wijzen erop dat het belangrijk voor de computersector is om met standaarden te komen om technieken als grid-computing, draadloze verbindingen en streaming multimedia tot een succes te maken. Update, 12:25 uur: Kop en tekst aangepast.