De overblijfselen van SCO, tegenwoordig TSG geheten, heeft zich aangemeld voor bescherming tegen zijn schuldeisers onder de Amerikaanse wet Chapter 7. Ze stonden al enige tijd onder toezicht van die andere en veel bekendere beschermingswet Chapter 11. Ook die beschermt tegen schuldeisers, maar verplicht het bedrijf dan wel te werken aan een reorganisatie die op termijn wel (deels) tot inlossen van de schuldverplichtingen kan leiden. Chapter 7 zegt eigenlijk dat er geen hoop meer is voor de schuldeisers.

Jaren van mistroostig bestaan

Dus SCO lijkt het dan eindelijk op te geven na jaren van mistroostig bestaan, zoekend naar geld via patentzaken tegen succesvollere bedrijven als IBM en Novell. Inzet van die juridische en eindeloze procedures is de vermeende schending in de Linuxcode van Unix-code die eigendom zou zijn van SCO. Maar niet alleen de schending, ook het eigendomsrecht van SCO op die Unix-code wordt al jarenlang betwist. SCO heeft nog geen cent gezien, maar wel miljoenen aan juristen uitgegeven.

Zaak tegen IBM loopt al negen jaar

De zaak tegen IBM loopt al negen jaar, die tegen Novell iets korter. SCO kreeg in die procedures klap op klap, zag de rest van het bedrijf te gronde gaan, zoals zijn Unix-business die vorig jaar werd verkocht aan UnXis, maar blijft steeds overeind. De aanvraag voor bescherming onder Chapter 7 geeft nu aan dat het bedrijf nog maar 145.000 dollar in kas heeft terwijl het een schuld heeft van 3,7 miljoen dollar. De bescherming onder Chapter 11 kost geld, en die kosten kan of wil SCO niet meer betalen, concludeert Groklaw, dat de SCO-zaak al jaren op de voet volgt.

Juristen steken IBM-geld in eigen zak

Een en ander betekent dat onder meer IBM geen cent zal zien als schadevergoeding voor alle juridische procedures die het moest voeren tegen SCO in de afgelopen negen jaar. IBM heeft een rechtszaak lopen om materiële en immateriële schade vergoed te krijgen. Al het geld dat er was is feitelijk naar de advocaten van SCO gegaan. Alle schulden die ontstaan zijn voordat SCO onder de Chapter 11-bescherming werd geplaatst, vervallen met de nieuwe Chapter 7-paraplu. Dat verleidt Groklaw tot de opmerking dat uiteindelijk toch de juristen (die wel krijgen betaald) de slimsten in de zaak zijn gebleken.