Hunter treedt nu aan als uitvoerend directeur bij de CodePlex Foundation. Zij zal vooral bezig zijn met het zoeken van sponsors en het uitdragen (evangelism) van de stichting en de missie daarvan. Daarbij wil zij ook de banden aanhalen met andere open source-organisaties en stichtingen, meldt de topvrouw op haar LinkedIn-profiel.

United Linux

Dat kan nogal een moeilijk karwei worden. De in september opgerichte stichting moet open source meer standaardisatie brengen en dat doen voor open source in de brede zin. Oprichter Microsoft beweert namelijk dat de meeste open source-organisaties slechts gericht zijn op een specifiek project of product, zoals Linux, Apache of Firefox. Die bewering heeft net als de opzet van de CodePlex-stichting zelf nogal wat kritiek opgeleverd.

Hunter moet dat het hoofd bieden. Zij is gedurende haar loopbaan bij diverse bedrijven en organisaties vice-president marketing geweest. Opvallend in het licht van haar benoeming bij CodePlex zijn haar functies bij United Linux en de Open Source Development Labs (OSDL). Bij laatstgenoemde heeft ze ook aan 'business development' gedaan, van 2004 tot 2006.

Daaraan voorafgaand was ze (van 2002 tot 2004) algemeen directeur van United Linux. Dat samenwerkingsverband is in 2002 opgericht door de vier kleinere Linux-distributeurs Suse, Caldera (later SCO), TurboLinux en Connectiva. United Linux is begin 2004 ten onder gegaan.

Zoektocht

De nieuwe leiding voor de CodePlex Foundation is gevonden bijna twee maanden na het verstrijken van de zelf gestelde deadline. Microsofts open source-topman Sam Ramji had de leiding over de stichting, maar dat was bij voorbaat al tijdelijk. Bovendien heeft Ramji aangekondigd de Windows-producent te verlaten. Dat is inmiddels gebeurd; hij is in dienst getreden bij cloudbedrijf Sonoa.

De zoektocht naar een nieuw bestuur, inclusief de executive director, is overigens pas in december begonnen. Dat blogt Ramji in zijn overzicht van de eerste 120 dagen van de stichting. Bij de oprichting is gesteld dat het interim-bestuur na 100 dagen opgevolgd zou worden door het definitieve bestuur. Die deadline is op 19 december verstreken.