Onlangs is ook in de Verenigde Staten de GPL overeind gebleven in de rechtszaal. De Amerikaanse rechter heeft daarbij de verkoop en distributie verboden van producten die de voorwaarden van de GPL overtreden. Het ging om een bedrijf dat al failliet was en dat zich dus niet goed kon verdedigen, maar deze uitspraak zet wel de toon voor verschillende andere rechtszaken die nog lopen.

Voor bedrijven die GPL-software in hun producten gebruiken, bijvoorbeeld als emedded software in routers of media-apparaten, wordt het dus echt tijd om aandacht te besteden aan wat voor software er in hun producten zit. Dat wordt nu makkelijker gemaakt door een programma van de Linux Foundation. Het Open Compliance Program biedt deze bedrijven onder andere training en tools voor het scannen van code op delen die open source zijn. Verder komen er check lists met best practices.

Nauw contact

Daarnaast probeert de Linux Foundation het contact makkelijker te maken om tussen de diverse open source-projecten en de bedrijven die de daaruit voortgekomen software gebruiken in hun eigen producten. Er wordt daarom een lijst opgesteld van mensen bij bedrijven waarmee de projecten contact op kunnen nemen als er problemen zijn met de GPL. Hierdoor kan er veel sneller geschakeld worden. Werknemers die verantwoordelijk voor GPL compliance bij een bedrijf kunnen zichzelf makkelijk toevoegen aan de lijst.

Makkelijk te herkennen

Bij de productie van consumentenapparaten is snelheid een van de belangrijkste factoren, omdat de concurrentie moordend is. In die wedloop worden wel eens wat hoeken afgesneden, en dan komt voldoen aan de GPL vaak als eerste in het gedrang.

Bovendien is het niet altijd duidelijk wat voor software er in producten zit, omdat de software wordt aangeleverd door verschillende andere partijen. Dan is het belangrijk dat de open source-componenten makkelijk te herkennen zijn en als zodanig te labelen. Daarvoor heeft de Linux Foundation een werkgroep opgezet die een standaardformaat moet maken voor de rapportage van informatie over licenties.

Groter bereik

Hoogleraar rechten Eben Moglen van het Software Freedom Law Center stelt dat het voldoen aan licenties veel makkelijker is dan over het algemeen wordt aangenomen. “Free software licenties zijn erop gemaakt dat de software makkelijk te kopiëren, aan te passen en te herdistribueren is, commercieel en non-commercieel”, zegt hij.

Volgens directeur Jim Zemlin van de Linux Foundation heeft zijn organisatie dit programma gelanceerd om free en open source software een groter bereik te geven. “Daarom hebben we dit programma opgezet, om bedrijven de informatie, de tools en processen te geven die ze nodig hebben om het maximale uit hun investeringen te halen. Terwijl ze tegelijkertijd toch voldoen aan de licenties van de software”, zegt hij. Verder stelt Zemlin dat bedrijven hiermee ook de complexiteit van hun producten kunnen verminderen, waardoor onnodige rechtszaken zijn te voorkomen.

Alle onderdelen van het programma, behalve de trainingen, zullen gratis zijn.

Bron: Techworld.nl.