De K Desktop Environment, zoals KDE voluit heet, is gebaseerd op versie 4 van Qt en heeft daarom nogal wat veranderingen ondergaan. Zo zijn de libraries uitgebreid, zijn Kicker, KDesktop en Karamba geïntegreerd in de nieuwe Plasma desktop shell, en heeft het een nieuwe tool voor bestandsbeheer gekregen genaamd Dolphin.

De Solid API moet de software en de hardware met elkaar integreren. Oude bekenden als Konqueror komen ook in versie 4 terug. In de uitvoering valt de Oxygen visualisatie het meest op.

De libraries ondersteunen (naast Linux en Unix) zowel Windows als OS X, zodat het voor ontwikkelaars gemakkelijker is om OS-onafhankelijke applicaties te schrijven.

"We blijven proberen om KDE gebruikersvriendelijker te krijgen," zegt Sebastian Kügler, bestuurder van de KDE e.V, de organisatie die het platform financieel en legaal beheert. "We hebben de libraries opgeruimd en de interface zoveel mogelijk verbeterd." De ontwikkeling van applicaties, die niet meer vast zit aan het X 11 protocol, gaat met het uitbrengen van versie 4 gewoon door.

"Nu bijvoorbeeld zijn we bezig met Kontact, een client voor email, kalender en andere kantoordata." KDE 4 is het nog lang niet, en de ontwikkeling van KDE 4.1 is dan ook volop bezig. Die moet volgens Kügler meer veranderingen in KDE zichtbaar maken. "Plasma is nu nog wat conservatief, dat willen we uitbreiden. Verder komt er een framework voor VoIP, en breiden we de mogelijkheid uit om applicaties gebruik te laten maken van online resources." KDE 4.1 staat voor deze zomer gepland.