Dit blijkt uit Europees onderzoek dat is uitgevoerd door Watchmouse, een monitorbedrijf uit Utrecht. In het onderzoek komt naar voren dat een Linux-website in combinatie met een Apache-webserverplatform beter presteert dan het Microsoft IIS-platform. Een Linux-website in combinatie met een Apache-webserverplatform is hierdoor de beste keuze voor professionele webpagina's, zo stelt Watchmouse.

WatchMouse onderzocht de prestaties van meer dan 1500 websites in Europa. Voor het onderzoek zijn websites uit verschillende economische sectoren geselecteerd. De meeste websites in dit onderzoek zijn gebaseerd op Linux of Windows.

Het onderzoek toont aan dat behalve van het besturingssysteem en het webserverplatform, de uptime ook afhangt van het land waar de server geplaatst is. Gemiddeld draait meer dan driekwart van alle websites op Windows of Linux. Er zijn echter verschillen tussen landen. Zo hebben Polen en Duitsland liever Linux in combinatie met Apache voor hun websites, terwijl de professionele sites in Groot-Brittanni├ź en Zweden voornamelijk steunen op Windows/ Microsoft IIS.

Een op de vier professionele websites heeft een uptime van 99,9%, wat volstaat voor klanttevredenheid. Tweederde van de websites zit op een beschikbaarheid van minder dan 99,9% wat resulteert in minimaal acht uur downtime per jaar. Volgens WatchMouse is dit onacceptabel.

"Hoewel de bedrijven in ons onderzoek Windows boven Linux lijken te prefereren, toont ons onderzoek aan dat zij beter af zouden zijn met op Linux met Apache gebaseerde websites", zegt Mark Pors van Watchmouse. "Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste webgebruikers erg ongeduldig zijn en niet langer dan vier seconden zullen wachten op het laden van een site."