Dell meldt dat 40 procent van zijn pc's in China NeoKylin draait. Het door Canonical speciaal voor de Chinese markt ontwikkelde Kylin is een officiële Ubuntu-distro. NeoKylin lijkt daar een afgeleide van te zijn.

Ubuntu voor China

The Wall Street Journal schrijft dat pc-fabrikanten zich vol overgave op de Chinese markt storten. Dell heeft bijvoorbeeld samen met de Chinese overheid voor diens markt beveiligde servers ontwikkeld en 40 procent van zijn pc's worden nu uitgeleverd met NeoKylin.

NeoKylin voldoet aan door de overheid gestelde aanbestedingseisen, is voorzien van applicaties die in China populair zijn en pinyin-invoermethode van Chinees zoekbedrijf Sogou gebruikt. Kortom, het is meer op de markt gericht dan Windows XP.

Dell investeert verder 125 miljard dollar in een nieuwe strategie om speciaal voor de Chinese markt te ontwikkelen. China is een groeimarkt en technologieproducenten hebben in het verleden klappen gekregen door die markt te negeren ten faveure van de Westerse, zo schrijft de WSJ. Ook HP, Microsoft, Apple en Cisco zijn happig op de Chinese markt.

Update: Een eerdere versie van dit artikel identificeerde NeoKylin per ongeluk als zijn voorganger Kylin. Onze excuses.