Maar voordat het zover is, zal Linux nog heel wat bergen moeten verzetten. Sinds de vorige Linux World Conference and Expo een jaar geleden heeft de 'community' heel wat slecht nieuws moeten incasseren. Veel bedrijven die winst probeerden te maken met Linux kwamen het afgelopen jaar van een koude kermis thuis. Ze zijn òf failliet gegaan òf hebben danig moeten reorganiseren. Ook grote namen in de computerwereld lieten het afweten. Zo maakte Dell onlangs bekend dat het geen desktops met voorgeïnstalleerd Linux meer verkoopt. Maar de aanwezigen op de Linux-conferentie die dit jaar in Frankfurt gehouden wordt, weten niet van wijken. Ze laten zich niet zo snel uit het veld slaan. En dat is misschien wel de kracht achter het besturingssysteem. Maar het gaat hier veelal om de echte die hards, de Linux-aanhangers in hart en nieren. Kun je met hen de oorlog winnen? "Absoluut", zegt Peter Ganten, een consultant op Linux-gebied. "Zo'n vier jaar geleden schreven critici nog dat Linux absoluut geen kans van slagen in het algemeen had. Twee jaar geleden zei men nog dat Linux het nooit zou redden op de desktop. En kijk waar we nu staan."

Negatief

De meeste mensen weten volgens hem waar je het over hebt als je 'Linux' roept. Het besturingssysteem krijgt steeds meer aandacht in de media, zowel positief als negatief. "Er is nu geen indicatie meer dat Linux geen kans maakt op de middel- en langetermijn. Bruce Perens, al geruime tijd Linux-ontwerper en als zodanig verbonden aan Hewlett-Packard, is het met Ganten eens: "De puzzelstukken vallen nu langzaam in elkaar. Linux krijgt de kracht waarmee het succesvol de strijd kan aangaan met gevestigde besturingssystemen op de desktop." "Dankzij producten als Open Office van Sun Microsystems, e-mailsoftware van Ximian en de open-source webbrowser van Mozilla ontdekt het publiek steeds meer de voordelen van dit gratis besturingssysteem", zegt Perens. "Ik denk dat wij op dit moment zo'n 80 procent van de gebruikers tevreden kunnen stellen met Linux-producten. En het grote voordeel is dat we de klant niet elke twee jaar hoeven op te zadelen met een upgrade zoals dat nu wel het geval is met Windows", meent hij. "Wij maken een goede kans." Maar het kost volgens Perens tijd om de meer gebruiksvriendelijke Linux-applicaties op de markt te brengen. "Het kost gewoon moeite om de Linux-techies ervan te overtuigen de overstap naar klantvriendelijke software te maken."

Gebruiksvriendelijk

En daar slaat hij meteen de spijker op zijn kop. Volgens veel critici is Linux nog gewoonweg niet gebruiksvriendelijk genoeg om het succesvol op te nemen tegen het al jaren gevestigde Windows. Ingewikkelde installatieprocedures en onduidelijke opdrachten zouden het de gebruiker niet eenvoudig maken. En toch maken langzaamaan steeds meer gebruikers de overstap naar Linux of denken ze er serieus over na om dat te doen. Uit een onderzoek van het Duitse bureau TNS Emnid denkt 10 procent van de pc-gebruikers die een nieuw systeem willen aanschaffen, er serieus over na om Linux te gaan gebruiken. Gegevens van een ander onderzoeksbureau, IDC, laten zien dat Linux op dit moment 4 procent van de desktop markt in handen heeft. Apple, het 'andere besturingssysteem', heeft een aandeel van 5 tot 6 procent. Alfred Schröder, bestuursvoorzitter van het Duitse open-source softwarebedrijf Gonicus GmbH, is de mening toegedaan dat veel bedrijven best de overstap naar Linux willen maken als ze maar weten hoeveel andere bedrijven de software al gebruiken en wat de ervaringen daarmee zijn.

Veiligheid

Linux wordt vaak geprezen om zijn stabiliteit en veiligheid. Maar volgens aartsrivaal Microsoft is dat een 'betrekkelijk begrip'. "Vorig jaar bracht Microsoft honderd 'security bulletins' uit voor zijn complete productlijn. Red Hat bracht het totaal op 137 stuks voor alleen al de Linux code base", zegt Norman Heydenreich van Microsoft ter vergelijking. Heydenreich geeft toe dat hij niet kan ontkennen dat Windows op sommige punten bijzonder kwetsbaar is als het om de veiligheid van het besturingssysteem gaat. Maar dit onderwerp heeft volgens hem voor Microsoft topprioriteit in toekomstige versies. Volgens Linux-adept Schröder gaat de vlieger van Heydenreich niet helemaal op. "De Linux-gemeenschap is een behoorlijk grote community. Het is logisch dat er dan veel fouten in de software gevonden worden."