Het samengaan van de twee organisaties wordt gezien als een positieve ontwikkeling voor de mobiele Linux-markt, omdat deze volgens velen te gefragmenteerd is geraakt. Bill Weinberg is verheugd over de ontwikkeling: "Deze twee organisaties werkten niet helemaal aan dezelfde projecten, maar hebben wel altijd hetzelfde doel voor ogen gehad. Het werd steeds duidelijker dat het samengaan van deze twee organisaties de beste oplossing voor de toekomst is."

Overstappen

LiPS werkt aan de ontwikkeling van een API-standaard voor het ontwikkelen van applicaties die op een mobiele Linux-kernel kunnen draaien. De LiMo Foundation werkt daarentegen aan een softwareplatform dat door ontwikkelaars van handsets kan worden gebruikt om Linux-telefoons te bouwen. De belangrijkste reden dat de twee organisaties samen zijn gegaan is dat veel bedrijven in het afgelopen jaar zijn overgestapt van LiPS naar Limo.

Door samen te werken kan het platform sneller in de markt gezet kan worden. Andrew Shikiar, director of global marketing voor the LiMo Foundation: "Het mobiele landschap verandert in een razendsnel tempo en het is van groot belang dat er één algemeen softwareplatform komt dat bedrijven kunnen implementeren en gebruiken."

Belangrijke week

De fusie tussen de twee organisaties betekent vooralsnog niet dat het werk van LiPS verloren gaat. De organisatie lanceerde eind vorig jaar de eerste versie van haar mobiele Linux-specificatie, waaronder API's voor telefonie, sms, agenda en instant messaging. Volgens Shikiar is het in alle opzichten een enerverende week geweest voor LiMo.

"We hebben een platform dat in opkomst is een aantal flinke obstakels zien bereiken, we hebben een marktleider in de mobiele industrie (Nokia red.) zien pleiten voor openheid en nu zetten wij nog een stap in de richting van eenheid."

Stagnatie

Ondanks alle activiteit op de markt is de groei van Linux-telefoons in 2007 gestagneerd. De wereldwijde verkoop van Linux-telefoons was in 2007 vrijwel gelijk aan die van een jaar daarvoor, volgens onderzoek van Canalys. Analisten beweren dat de fragmentatie van de markt verantwoordelijk is voor deze stagnatie.