De softwaregigant reageert daarmee op berichten dat OneCare de instellingen voor de automatische update in Windows zou aanpassen zonder de gebruikers daarvan op de hoogte te stellen.

Scott Dunn van de nieuwsbrief Windows Secrets meldde vorige week dat Windows na installatie van OneCare automatisch kiest voor de volledig geautomatiseerde update. Bij de installatie en in de privacy-overeenkomst zou Microsoft met geen woord over deze aanpassing reppen.

Volgens Microsoft is dit echter kletskoek. "Bij installatie leggen we uitgebreid uit dat OneCare de gebruikersinstellingen kan veranderen om op die manier de gebruiker het best te beveiligen", zo staat er op het Windows Live OneCare Team Blog. De automatische aanpassing door OneCare gebeurt met opzet, stelt Microsoft. "OneCare is gemaakt voor mensen die zich geen zorgen willen maken over het beschermen en het beheer van hun pc."

Bij het bericht staat een screenshot van het venster dat mensen bij het installeren van OneCare te zien krijgen. Daarin staat onder meer: "Door gebruik te maken van OneCare stemt u er mee in dat Microsoft veranderingen aanbrengt aan uw systeem. Het gaat daarbij onder meer om het inschakelen van functionaliteiten die uw systeem up-to-date houden en het veilig voor u maken om over internet te browsen."

Onlangs bleek ook dat bij een update van Microsoft de desktop-zoekdienst van Windows Desktop Search ongevraagd werd geïnstalleerd. Die heimelijke installatie heeft Microsoft wel erkend.