Ik mis oprecht de Cisco 2511 terminal server. Voorzien van een aantal octopus-kabels was het apparaat tijdens de gouden jaren van het internet even betrouwbaar als een Zwitsers officiersmes. Op de servers had ik modems aangesloten, toen 33,6kbps nog het hoogst haalbare was. Ik gebruikte de 2511-servers als routers en als terminal servers, verbond de kabels met seriële consoles of andere netwerkapparatuur.

Stipje op de radar

Tegenwoordig wordt de 2511 niet meer gebruikt, maar er zijn genoeg alternatieven op de markt. Een tweedehands 16-port terminal server van Avocent, dat vier jaar geleden Cyclades heeft overgenomen, of Perle kost niet meer dan een paar honderd euro. Die kleine investering kan het verschil maken tussen een massale storing tijdens een rampzalig weekend en een stipje op de radar.

Terminal servers zijn breder inzetbaar dan alleen voor netwerkapparatuur. Meestal kun je de serverhardware zo programmeren dat deze de framebuffer negeert en output rechtstreeks naar de seriële server sturen. Zolang je geen grafisch besturingssysteem draait, kun je alles doen met zo'n server: van een gewone seriële verbinding of BIOS-aanpassingen tot volledig beheer. In een grafische gebruikersomgeving kun je doordringen tot het BIOS out of the box.

Overnachten in serverruimte

Een seriële consoleverbinding is meestal ook sneller dan KVM-over-IP of een ILO Remote console-sessie. De verbinding is betrouwbaarder bij high-latency en lage bandbreedte. Je kunt dus beter via je mobieltje problemen oplossen met seriële consoleverbindingen dan op andere manieren.

Alle netwerkhardware en veel bijbehorende apparaten, zoals storage arrays, blade chassis, UPS-systemen en zelfs de airconditioning, hebben een seriële console. Meestal hoef je slechts een kabel in te pluggen om toegang te krijgen tot het beheer van die apparaten, zolang ze aan staan. Bovendien ondersteunen de meeste terminal servers analoge modems of hebben ze er een ingebouwd. Dus zelfs als het netwerk eruit ligt, kun je nog toegang krijgen tot de juiste componenten om dit euvel te verhelpen. Het is de beste manier om ervan verzekerd te zijn dat de netwerkinfrastructuur kan worden hersteld, zonder te hoeven overnachten in de serverruimte.

Moeite en hoofdpijn

Een seriële terminal server van enige omvang mag in geen enkele IT-omgeving ontbreken. Het zou een verplicht apparaat moeten zijn in de serverruimte. Ik ben dan ook altijd ontzet als ik een datacenter zie zonder seriële consoleverbindingen. Deze hebben hun nut immers bewezen en aangezien ze weinig kosten is er geen enkele reden om er geen gebruik van te maken. Zelfs gloednieuwe terminal servers zijn goedkoop en leveren waar voor hun geld.

Misschien is het vreemd om een lofzang te houden op een oud communicatiesysteem als de seriële poort. Waarom zou je zulke oertechnologie inzetten als we beschikken over voldoende bandbreedte en rampenplannen? Omdat er altijd momenten zijn waarop een seriële 9600/8-N-1-verbinding tijd, moeite en hoofdpijn zal schelen. Meer rechtvaardiging is er niet nodig.

Bron: Techworld