Ict-dienstverlener Logica wil geen ontslagen doorvoeren, maar gaat wel inkrimpen. De Nederlandse organisatie verliest 600 tot 900 mensen via natuurlijk verloop. Logica Nederland heeft nu 6000 mensen in dienst. “Bij Logica stroomt er jaarlijks 10 tot 15 procent van de mensen uit. Die zullen nu niet vervangen worden”, zegt bestuursvoorzitter Andy Green vandaag in een interview met Het Financieele Dagblad.

Hij verwacht dat grote Europese klanten van het concern projecten overhevelen naar goedkopere landen, zoals India. Veel Westerse dienstverleners zijn daar ook actief, maar de vestigingen in bijvoorbeeld Nederland lijden dan onder die verschuiving.

Bankzitters

Logica verklaarde vorige maand nog dat het niet méér bankzitters heeft dan vorig jaar. Dit zijn medewerkers die wel op de loonlijst staan maar momenteel niet bezig zijn aan een project voor een klant.

Het aantal bankzitters is gelijk aan een jaar eerder, maar hoeveel dat er zijn wordt niet medegedeeld. Het bedrijf heeft de impact van de kredietcrisis op zijn eigen personeel opgevangen door met minder onderaannemers te werken. Het heeft die gewijzigde aanpak vorig jaar al aangekondigd.

Update: Woordvoerders van Logica nuanceren naderhand de uitspraak van bestuursvoorzitter Andy Green. Zij stellen dat het bedrijf de overheadfuncties in het verloop van 10 tot 15 procent niet zal invullen. Personeel dat uitstroomt maar wel declareerbaar werk verricht, wordt dus wel vervangen. De spraakmakende tv-campagne van Logica dient hiertoe. Om hoeveel overhead 'versus' declareerbaren dit dan gaat, is niet bekendgemaakt.