Ook de Nederlandse organisatie gaat verder onder naam CGI, dat tot vorig jaar geen noemenswaardige activiteiten had in Europa. De Canadese bedrijvengroep heeft met de overname van Logica vorig jaar zijn organisatie verdubbeld, heeft nu 72.000 werknemers en een omzet van rond de 10 miljard Canadese dollars, meldt CGI in de aankondiging van de naamsverandering.

CGI deed eind mei een overnamebod op Logica van 2,1 miljard euro. De aandeelhouders volgden het advies van de directie van Logica en leverden hun aandelen bij de Canadezen in. In augustus was het Brits-Nederlandse bedrijf officieel in handen van CGI gekomen. In de afgelopen maanden was al een verandering van de koers merkbaar. Onder meer werd gestopt met het onderhouden van de gemeentesoftware Triple C, dat het softwarehart vormt van GovUnited.

Na naamsverandering ook andere koers

Als gevolg van de overname zegt het bedrijf een andere focus voor de gemeentemarkt te formuleren. Daarbij wordt de aandacht verlegd naar Shared Service Centra, jeugdzorg, vergunningverlening, toezicht en handhaving, zo werd in oktober duidelijk. Maar de relatie tussen Logica en GovUnited was al veel langer problematisch. De noodgedwongen voortgang van de implementatie van Triple C zette een jaar geleden nog de aan GovUnited deelnemende gemeenten onder druk om het samenwerkingsverband te continueren terwijl een aantal wilden uitstappen.

Logica, ooit ontstaan uit een fusie tussen het Britse Logica en het Nederlandse CMG, heeft turbulente jaren achter de rug. Eind 2011 werden honderden banen geschrapt in Nederland nadat jarenlang verlies werd geleden in de Benelux. Twee jaar daarvoor al moest de Nederlandse tak al 300 banen afstoten, nadat ook in 2008 honderd banen verdwenen.