Het is nog niet bekend hoeveel banen in Nederland worden geschrapt. In Engeland komen zo'n 500 banen te vervallen, de rest zal worden verspreid over het Europese vasteland, waar gemiddeld 2 procent van de banen verdwijnt.

De ontslagen zijn beperkt tot ondersteunende functies zoals personeelszaken, onderhoud van gebouwen en boekhouding. Bij automatiseerders, marketing en sales staan geen banen op de tocht.

Overhead

"De afgelopen jaren hebben we een aantal overnames gedaan", zegt woordvoerster Louise Fisk tegen Webwereld. "We hebben toen niet alle back-office functies samengevoegd. We elimineren die kosten nu en consolideren alles." In totaal verdwijnt zo'n 15 procent van de ondersteunende functies.

Lociga telt zo'n 39.000 werknemers, waarvan 6.000 in Nederland. Daarmee is Nederland de één na grootste vestiging van de automatiseerder, na Frankrijk.

Kredietcrisis geen rol

Fisk benadrukt dat de reorganisatie geen verband houdt met een verslechtering van de economie. Het is onderdeel van een review van de onlangs aangetreden ceo Andy Green, die voorspelt dat de reorganisatie tegen 2010 jaarlijks 100 miljoen euro zal besparen.

De reorganisatie is begroot op zo'n 137 miljoen euro. Naast bezuinigingen zet de organisatie fors in op zijn offshore en nearshore-locaties, waar het aantal medewerkers tegen 2009 moet zijn verdubbeld naar 8.000. Daarnaast zal de firma zijn verkoop- en marketingafdelingen verder uitbreiden en ingratie van producten en processen binnen de organisatie verbeteren.