In totaal zou 15 procent van de 3500 vaste medewerkers hun baan verliezen. Het van origine Zwitserse bedrijf heeft een totaal werknemersbestand van 9000 mensen, voornamelijk mensen zonder een vast contract. Naast de aangekondigde ontslagronde trekt de maker van computeraccessoires ook de doelstelling voor 2009 weer in. In oktober vorig jaar had Logitech nog de doelstelling om een verkoopgroei te bewerkstellen van zes tot acht procent in 2009.

Maar dat is volgens het management niet meer haalbaar. "In de decemberperiode is de markt drastisch verslechterd," aldus CEO Gerald P. Quinten op de site van de onderneming. "En we verwachten dat het economische klimaat de komende maanden alleen maar erger gaat worden. Daarom moeten we nadrukkelijk maatregelen nemen om kosten te besparen, wat gebruikelijk is in een lastigere periode." Logitech verwacht dat de bezuinigen pas voordeel gaan opleveren in 2010. De nieuwe doelstellingen voor 2009 zijn nog niet bekend gemaakt.

Geruchtenmachine over ontslagen

Maar Logitech is niet het enige bedrijf dat maatregelen wil gaan nemen om kosten te besparen. Volgens geruchten zijn ook grote bedrijven zoals Microsoft en IBM fikse ontslagronden aan het plannen. Vooral de grote ontslagronde bij IBM lijkt serieus. Leden van een vereniging van huidige werknemers en oud-werknemers van Big Blue claimen dat het bedrijf op het punt staat om 16.000 mensen te ontslaan, voornamelijk in de Verenigde Staten. Microsoft zou volgens recente geruchten 15.000 werknemers de laan uit willen sturen, maar dat aantal lijkt vooralsnog een slag in de lucht.