Voor het experimentele Serrana Digital Desk-project zullen eind deze maand 200 tablet-pc's in de klaslokalen van het Braziliaanse stadje Serrana worden geplaatst, zo meldt CNet.

Eigen initiatief

Victor Mammana van de Braziliaanse ministerie van Wetenschap en Technologie was betrokken bij de uitvinding van de goedkope 15"-schermen die gebruikt worden. Ook heeft hij zowel samengewerkt met Nicholas Negroponte's One Laptop Per Child (OLPC)-project als met Intel: beide partijen proberen hun goedkope laptops aan de Brazilliaanse federale overheid te slijten.

Het Serrana-project was niet Mammana's eigen initiatief: hij is erbij betrokken door de burgemeester van Serrana, Valerio Galante. Deze zocht een lokale oplossing om de 7.000 schoolgaande kinderen van zijn stad technologie bij te brengen door tablet-pc's in hun tafeltjes te bouwen. Omdat dat in Serrana zelf gebeurt en de technologie Braziliaans is, steunt het project de lokale en nationale economie.

Digitale schoolborden

De tablet-pc's zijn uitgerust met WiFi, Intel Celeron-processors, solid-state drives en een Linux-besturingssysteem. Ieder klaslokaal heeft een eigen server waar alle data wordt bewaard. Leraren hebben toegang tot een CMS, waarin ze de lessen kunnen voorbereiden. Digitale schoolborden voor de klas zijn verbonden met de tafel-pc's.

De productiekosten voor de tablet-pc's met multi-point technologie zijn minder 30 dollar per stuk. Het inbouwen in de schooltafels kost echter zo'n 550 dollar: aanzienlijk meer dan een 100 of 200 dollar-laptop van OLPC en Intel, maar dat is volgens Mammana geen probleem. "Door te investeren in de gehele economie is het niet erg dat de kosten iets hoger uitkomen."

Enorme prestatie

Toch denkt Mammana dat het Serrana-project geen echte concurrent voor OLPC of Intel zal zijn. Zo is het niet geschikt voor grotere steden, zoals het nabijgelegen Sao Paolo. "Dit project is te doen in een stad met 45.000 inwoners, maar niet in een metropool met 17 miljoen mensen. Van de 10.000 Braziliaanse steden zullen er misschien vijftig zo'n project kunnen uitvoeren. Maar zelfs dat zou al een enorme prestatie zijn", meent Mammana.