Afgelopen maandag stapte de Londense Beurs (LSE) over naar een nieuw handelssysteem dat draait op Linux. Sinds die overstap hebben verschillende handelaren op de beurs verschillende problemen ondervonden. Dat meldt de Financial Times. Die problemen zouden veroorzaakt worden omdat het nieuwe systeem nog niet vlekkeloos werkt.

Zo zijn er doe-het-zelf beleggingsbanken die op verschillende momenten niet de juiste aandelenkoersen op hun website weer kunnen geven. De bank Selftrade waarschuwde daar afgelopen week bijvoorbeeld enkele keren voor. Omdat dit soort banken over het algemeen alleen via internet werkt, is dat nadelig voor beleggers. Die weten namelijk niet of zij kunnen vertrouwen op de prijs van een aandeel.

Algoritmes in de war

Eerder deze week dook ook al een ander probleem op tijdens de sluitingsveiling (closing auction) van de beurs. Door middel van die veiling, die om 16.30 uur begint en vijf minuten duurt, wordt de slotkoers van een aandeel bepaald. Afgelopen dinsdag begon die sluitingsveiling op de LSE niet om 16.30 uur stipt maar 42 seconden later.

Door die vertraging van de sluitingsveiling raakten de algoritmes die de automatische handelssystemen gebruiken ‘in de war’. Die automatische systemen kochten of verkochten daardoor aandelen op het verkeerde moment en tegen de verkeerde prijs. Volgens ingewijden wordt de beurs door dat soort tekortkomingen kwetsbaar. Een probleem met handelsalgoritmes veroorzaakte al eens een kleine beurskrach in New York.

Volgens een woordvoerder van de beurs is dat probleem inmiddels opgelost.

Geen vooraf geplaatste opdrachten

De financiële tak van Reuters waarschuwde haar klanten dat de prijzen van aandelen regelmatig geüpdate worden naar nullen alvorens de werkelijke prijs wordt getoond. Dat probleem werd voor het eerst gezien op dinsdagochtend en het is onbekend wanneer het verholpen zou moeten zijn.

De beleggingsbank TD Waterhouse ondervindt weer andere problemen sinds de beurs is overstapt naar haar nieuwe handelssysteem. Door een technisch probleem tussen het bedrijf dat gegevens levert aan die bank en de London Stock Exchange, vinden opdrachten tot de aan- of verkoop van aandelen die plaats moet vinden als de koers een bepaald niveau bereikt, niet meer plaats.

Die bank merkt op dat weinig van haar klanten er last van hebben. Die opdrachten omvatten namelijk maar een klein deel van de dagelijkse handel bij die bank. Voor de zekerheid is TD Waterhouse wel gestopt met het aannemen van nieuwe opdrachten.

’Het ligt aan de handelaren’

Een woordvoerder van de Londense Beurs ontkent ondertussen dat de problemen direct te maken hebben met de overstap naar het nieuwe handelssysteem. De problemen zouden bij de bedrijven en handelaren liggen en niet bij de beurs.

“Er zijn wel wat problemen bij leveranciers met de manier waarop zij gegevens weergeven”, zegt de woordvoerder. “Maar we zijn wel tevreden met de manier waarop de uitrol van het nieuwe systeem verloopt. We helpen de bedrijven met hun problemen, maar die liggen wel aan hun kant en niet aan de onze”, stelt hij.

De Londense Beurs is om meerdere redenen overgestapt naar een systeem dat op Linux draait. De belangrijkste daarvan waren snelheid en kosten. De automatische handelssnelheid ligt bijvoorbeeld veel hoger dan op het vorige op Windows gebaseerde systeem. In oktober meldde de beurs zelfs een snelheidsrecord.

Ook de instabiliteit van het vorige systeem was een belangrijke reden om over te stappen op nieuwe automatisering.