MillenniumIT meldt dat de London Stock Exchange Group (LSE) alle activiteiten en cliënten vanaf eind komend jaar migreert naar het handelssysteem van de overgenomen automatiseerder. De software van MillenniumIT draait op Linux en op Unix-variant Solaris van Sun, dat nu wordt overgenomen door Oracle. De Oracle-database doet ook dienst in het systeem van MillenniumIT.

Hiermee worden onder meer de systemen TradElect en Infolect van de LSE vervangen. Die systemen zijn geschreven in C# en .NET en draaien dan ook op Windows Server. De Londense beurs is daar in 2004 op overgestapt, maar het ging in september vorig jaar hard onderuit. De op twee na grootste aandelenbeurs ter wereld lag toen bijna een dag lang plat. Dat was de ergste storing in acht jaar tijd.

Oorzaak: softwarefout

De oorzaak was een softwarefout, luidde de officiële verklaring. Een specificering van wat er precies fout is gegaan, bleef uit. Een woordvoerder verklaarde toen wel dat de storing niet gerelateerd was aan het hoge handelsvolume dat de Londense beurs verwerkt.

Volgens geruchten was de oorzaak het op Windows draaiende TradElect-systeem de oorzaak. In juli dit jaar kwamen er dan ook al berichten naar buiten dat de Londense beurs van Windows af wilde. Dat is dan het einde van een complex geheel van Windows Server 2003, SQL Server 2000 en andere Microsoft-software, draaiend op ProLiant-servers van HP.

'Betrouwbaar en schaalbaar'

De beurs zelf en leveranciers Microsoft en Accenture hebben bij de overstap naar TradElect in 2004 - en bij latere uitbreidingen als Infolect in 2006 - juist gesteld dat Windows Server is gekozen als platform voor een betrouwbare, schaalbare en krachtige oplossing voor de aandelenhandel. Dit meldt Microsoft ook in zijn anti-Linuxcampagne Get The Facts. TradElect heeft de Londense beurs ten minste 40 miljoen pond gekost.

De daar genoemde twee voordelen van dit Infolect-systeem zijn dat het aanzienlijk sneller is dan het voorgaande systeem (London Market Information Link) en dat het 100 procent betrouwbaar is, ook op dagen dat er grote volumes aan aandelenhandel verwerkt worden.

In de case study meldt Microsoft dat de verwerkingstijd van beursinformatie door Infolect wordt verkort van 30 naar 2 milliseconden. Cio David Lester van de Londense beurs roemde toen de ambities van het eigen innovatieproject. De gestelde doelen zijn in de praktijk echter niet gehaald, waardoor de Londense beurs nu de stekker eruit trekt en toch nog overgaat naar Linux of Unix, waar veel andere financiële beurzen al jaren op draaien.