Op 1 november schakelt de London Stock Exchange (LSE) over van een op Windows .Net gebaseerd handelssysteem naar een nieuw systeem dat op Linux draait. De beurs meldt dat de snelheid van het automatisch verhandelen van aandelen door de overstap naar het nieuwe systeem drastisch omhooggaat. Waar de beurs nu nog vaak kritiek krijgt door de traagheid en stabiliteit van het systeem, vestigt de beurs met het nieuwe systeem een wereldrecord.

Tot twee keer sneller

De tijd om aandelen automatisch te verhandelen bedraagt met het nieuwe systeem slechts 126 microseconden (µs). Dat is volgens de LSE tot twee keer sneller dan grote concurrenten als de alternatieve handelsplatformen Chi-X en BATS Europe die een gemiddelde handelstijd van respectievelijk 175 en 250 microseconden hebben. Bekendere klassieke beurzen als de Amsterdamse beurs hebben vaak 300 tot 400 microseconden nodig om aandelen te verhandelen. Dat is ongeveer gelijk aan de latency die de Londense Beurs nu zou halen.

De beursgroep baseert de recordsnelheid op de overgang van haar kleinere beurs Turqoise, die twee weken geleden overstapte van een systeem van Cinnober naar Linux. Uit het gebruik op die beurs blijkt volgens ceo David Lester dat 99% van de aandelen binnen 210 microseconden is verhandeld en dat slechts 0,1% van de aandelen er langer dan 400 microseconden over doet.

Generale repetitie

Het nieuwe systeem van de Londense beurs moet over elf dagen live gaan. Voor die tijd staan er nog twee generale repetities gepland. De eerste dit weekend, en de tweede volgende week zaterdag. Die laatste test was eerst niet gepland. Hoewel de beurs al een test heeft uitgevoerd die zonder noemenswaardige problemen verliep, hebben de beurshandelaren toch gevraagd om meer tijd voor het testen van hun nieuwe systemen. Zij stellen dat de migratie erg complex is en dat ze met een aantal uitdagingen geconfronteerd kunnen worden.

Een hogere snelheid is volgens de beurs van cruciaal belang, omdat steeds meer beurshandelaren automatisch willen handelen met de ‘snelheid van het licht’. Ze gebruiken daarbij geavanceerde algoritmes. Die automatische handel gaat overigens niet altijd goed, concurrerende algoritmes veroorzaakten in mei van dit jaar al een minibeurskrach op de beurs van New York.