De testversie van Longhorn zou aanvankelijk halverwege dit jaar uitkomen. Die datum wordt nu niet gehaald omdat Microsoft druk bezig is met de ontwikkeling van service pack 2 (SP2) voor Windows XP, aldus Bill Gates deze week.

"Naar aanleiding van wat er vorig jaar is gebeurd op het gebied van beveiliging, richten we al onze aandacht voor SP2 voor XP", verklaart Greg Sullivan, Windows-productmanager bij Microsoft. "Veel softwareontwikkelaars die aan Longhorn werkten, zijn nu bezig met SP2."

De bèta van de nieuwe versie wordt nu begin 2005 verwacht. De alphaversie zal waarschijnlijk wel dit jaar klaar zijn. "Longhorn prikken we niet vast op een datum, maar 2006 lijkt een reële speculatie", volgens Gates.

De definitieve versie van Longhorn zal pas in 2006 afgerond zijn. Ook dit is later dan verwacht. In mei vorig jaar sprak Gates nog over 2005. "De datum voor Longhorn is veranderlijk. Er zijn veel technologische <i>must haves</i> voor Longhorn en als die niet op tijd klaar zijn, verschuiven we de datum."

Microsoft lijkt niet sterk in het halen van zelfgestelde deadlines voor nieuwe software. Zo stelde de softwaregigant vorige maand nog de komst van SQL Server 2005 (codenaam Yukon) en Visual Studio 2005 (codenaam Whidbey) met een half jaar uit. De twee pakketten worden in de eerste helft van 2005 verwacht, in tegenstelling tot eerdere voorspellingen waarbij werd uitgegaan van de tweede helft 2004.