Honderdduizenden ict'ers in Nederland moeten al een paar dagen knarsetandend achter hun schermpje zitten. Waarom hebben die rare Chinees en die lange witte nerd van Youtube wel een miljard binnengehaald met zoiets lulligs als filmpjes hosten en zij niet?

Heerlijk, de verontwaardigde reacties op de overname van Youtube door Google. De algemene reactie: had ik het maar bedacht! Ook heel veel naïeve reacties van mensen die vinden dat Youtube underground had moeten blijven. Het is het eeuwige gezeik van dezelfde mensen die U2 nog heel goed vonden toen ze in café de Bonte Specht in Blaricum stonden te spelen. De arrogantie van de bijzondere liefhebber.

Het heeft iets intens treurigs. In het zwart gekleed naar concerten van een obscuur bandje gaan, op verjaardagen steeds zeggen dat je The Blue Cunthellacopters hun debuutplaat Diving In Deep Mustard zo goed vindt, genieten als niemand ze kent en zodra die jongens een hit scoren ze meteen verketteren als mainstream.

Dat zie je nu ook gebeuren bij de overname van Youtube. Hele volksstammen staan te janken dat Youtube een 'community' was, een grote familie van pak hem beet dertig miljoen gebruikers, en dat de mediareus Google dat karakter aan zal tasten. Er wordt door amateurfilmers een dringend beroep gedaan op de twee oprichters van Youtube om ondanks het miljard in hun achterzak vooral op een zolderkamertje te blijven wonen, softwareprogrammaatjes te schrijven en niet te veel reclame te plaatsen.

Randdebielen

Een nogal hooghartige houding, want zonder Youtube zou 98 procent van de randdebielen die daar hun filmpjes online gooien nooit een podium hebben gehad. Een onwaarschijnlijke verzameling kansarmen die tot in de oneindigheid I'm a barbie girl staan te playbacken. Heel enge dikke Amerikanen laten zien dat ze hun oor kunnen dubbelvouwen, hamstertjes worden in een mengbeker gestopt, oerslechte imitaties van oerslechte artiesten, het staat er allemaal op.

Dikke Leo van de slager om de hoek had door Youtube opeens een wereldpodium. Iedere gek die met bolle vissenogen in de camera kijkt en iets uitzinnigs roept heeft meteen 30.000 hits en is de next big thing. Onvermogen en creatieve armoe als De Nieuwe Hip. Er is niets veranderd. Vroeger ging je naar Arie Ribbens om je een avond helemaal gek te lachen om die grote zingende dwerg en nu kijk je naar duizenden Arie Ribbens op Youtube. En juist die gemankeerde zelfbevlekkers staan nu vooraan om hun twijfels uit te spreken over de overname.

Denk na! De oprichters zijn helden. Zij hebben de talentloosheid geliberaliseerd en zijn er schatrijk mee geworden. En ik denk dat ik weet hoe ze op het idee zijn gekomen. Ze zaten in een forensentrein vol ict'ers, keken om zich heen en dachten: als we deze mensen nu eens hun drie minuten roem geven. Wat licht brengen in de onpeilbare duisternis die hen omringt.

Punks

Denk daar dus aan. Wees niet boos en zet Youtube niet weg als een makkelijk ideetje waar een paar punks snel geld mee hebben gemaakt. Ze deden het allemaal voor jullie. Toen kwam Google langs en nu mag iedereen binnenkort zelf weer gaan verzinnen hoe je je ook alweer vermaakt.

Kijk naar hun verklaring en je weet genoeg. Deze mannen genieten. Eindelijk zijn ze van hun dominante achterban af. Voor klachten moet u voortaan naar Google. Op het kantoor van Youtube staat binnenkort een jonge manager van Google een peptalk te houden. Zij zijn dan al lang weer met iets anders bezig waar u niet aan hebt gedacht.