Daarmee verwerpt de Rechtbank van koophandel in België alle vorderingen van L'Oréal tegen eBay. Het online handelsplatform is niet aansprakelijk voor wat er op zijn site door derden wordt aangeboden, oordeelt de Belgische rechter. EBay is blij met het vonnis maar benadrukt dat het bedrijf, ondanks de vrijwaring, er alles aan doet om de handel in namaakproducten in te dammen.

Tegenstrijdige uitspraken

L'Oréal is verbaasd dat het de deksel op de neus krijgt en heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan. In een recente Franse zaak van modehuis LVMH (o.a. Louis Vuitton) tegen eBay werd de laatste immers nog veroordeeld tot 40 miljoen euro schadevergoeding.

Maar de pendule kan ook de andere kant op zwaaien. In een langlopende rechtszaak van juwelier Tiffany tegen eBay oordeelde de Amerikaanse rechter onlangs vergelijkbaar met zijn Belgische collega: eBay is in beginsel niet aansprakelijk voor handel in nepproducten.

L'Oréal begon vorig jaar september in vijf Europese landen rechtszaken tegen de veilingsite. Naast België heeft L'Oréal ook een aanklacht ingediend in Duitsland, Engeland, Frankrijk en Spanje. De Belgische uitspraak is het eerste vonnis in deze serie.

Gezien de tegenstrijdige jurisprudentie over de verantwoordelijkheid van eBay inzake clandestiene handel lijkt het waarschijnlijk dat ten minste één van de partijen zal doorprocederen tot het Europese Gerechtshof.