Dat zegt Jonathan Zuck, president van de lobbygroep Association for Competitive Technology (ACT) tegen de IDG Nieuwsdienst. Hij had dit pleidooi willen houden bij de hoorzitting over IE begin juni, maar deze zitting is door Microsoft afgelast omdat er geen experts van de Europese Commissie aanwezig kunnen zijn. ACT is eind april geaccepteerd als officiële medestander van Microsoft in de antitrustzaak van de Europese Commissie.

Volgens Zuck verplaatsen de door de Brusselse antitrustautoriteiten aangedragen oplossingen de last van het Windows-onderhoud van Microsoft naar onafhankelijke softwareverkopers (ISV's). De Commissie neigt ernaar Microsoft te verplichten alle IE-code te laten verwijderen uit Windows, en consumenten een keuze uit diverse browsers te geven.

'IE-code is nodig'

"Verwijder de IE-code niet", zegt Zuck. "Het maakt me niks uit of de applicatie er is of niet, maar softwareontwikkelaars hebben de IE-code nodig om hun werk te doen." Zuck oppert dat softwareontwikkelaars hun applicaties bouwen op basis van wat er in Windows aan voorzieningen voorhanden is, zoals IE zelf, maar ook de rendering engine daarvan. Laatstgenoemde dient bijvoorbeeld ook voor de helpfunctie van het pc-besturingssysteem.

"De Europese Commissie lijkt er op uit te zijn om de functionaliteit van Windows te slopen. Als ze IE eruit halen, wat staat er dan als volgende op het lijstje om te strippen? Waar stopt het?", zegt Zuck.

Handtekening

"Als je focus de eindgebruiker is, maak het dan niet moeilijk voor de ISV's." Zuck zegt namens 73 onafhankelijke softwareverkopers te spreken die hun handtekening onder het pleidooi voor de ACT hebben gezet. Maandag heeft de ACT dit pleidooi officieel ingediend bij de Europese Commissie. Bekende leden van ACT zijn eBay, Oracle, Orbitz, VeriSign en Microsoft.

PIN-SME is een andere groep die zegt onafhankelijke softwareverkopers te vertegenwoordigen. Die groep heeft zich in de antitrustzaak juist aan de kant van de Europese Commissie geschaard, net als onder meer de Free Software Foundation Europe, Google, Opera en de Mozilla Foundation. Deze zomer wordt een definitief besluit in de antitrustzaak verwacht.