Voor het eerst sinds het oude World Online van Nina Brink wordt er weer reikhalzend uitgekeken naar de beursgang naar Euronext van een bedrijf uit de nieuwe media. De eerste transactie van LB Icon aan de Euronext zal vermoedelijk vrijdagmiddag rond 12.30 plaatsvinden.

LB Icon is het bedrijf achter Lost Boys, dat in 1993 werd opgericht. Dit bedrijf van Michiel Mol gold in de hoogtijdagen als een van de grote succesnummers van de Nederlandse internetwereld, met de felrode Kronan-fietsen met het bekende logo als opvallend uithangbord.

Daarna ging het snel mis bedrijf. Na het instorten van de internetzeepbel volgde een forse reorganisatie die er in 2002 toe leidde dat het Zweedse Icon Medialab zich ontfermde over Lost Boys. Sindsdien heeft ook de familie Mol een aanzienlijk belang in Icon.

Daarna werd de onderneming, die onder leiding staat van Robert Pickering, omgedoopt tot LB Icon. Michiel Mol is, samen met onder meer Roel Pieper, lid van de raad van commissarissen. De notering aan de Zweedse beurs wordt nu gevolgd door een notering aan Euronext Amsterdam. Het bedrijf omschrijft zich zelf als 'een van de leidende ondernemingen op het gebied van internetconsulting en webservices', maar critici zetten grote vraagtekens bij de beursgang.

'Erg duur'

"De aandelen zijn erg duur voor een nog verliesgevende ict-dienstverlener", zo stelt AME Research bijvoorbeeld. Het onderzoeksbureau wijst allereerst op de magere resultaten van het bureau. "In de eerste helft van 2003 stagneerde de business totaal. Het management schrijft dat toe aan de oorlog in Irak, een onlogische verklaring voor professioneel management."

Weliswaar laat LB Icon momenteel betere resultaten zien, maar deze kunnen AME Research niet overtuigen. "De faillissementsindicator staat al sinds 2001 vuurrood te gloeien." De onderzoekers denken dat het een zware klus wordt om de activiteiten in de negen landen waarin Icon actief is structureel winstgevend te maken.

Prospectus

Verder is AME ontevreden over het uitgegeven prospectus. Deze maakt 'een haastige, slordige indruk'. Er ontbreken essentiële gegevens en scherpe analyses, aldus AME. Al met al zijn de toekomstverwachtingen van Icon 'ongekend optimistisch' en zou er geen sprake zijn van de eerder genoemde leidende positie.

Icon is sinds 1998 genoteerd in Stockholm. Hier bereikte het aandeel in juli 2000 een piek met een waarde van 198 euro. Momenteel bedraagt de koers ruim vier euro, nog altijd overgewaardeerd, weet AME. Er zou sprake zijn van een extreme koerswinstverhouding. Bij andere ict-dienstverleners is deze verhouding een stuk lager.

De eerste koers op Euronext Amsterdam om ongeveer 12.30 uur was 3,85 euro, op basis waarvan de totale marktkapitalisatie van het bedrijf uitkomt op ongeveer 82,7 miljoen euro. LB Icon-topman Pickering spreekt van een 'succesvolle introductie'.

Update 13:05 uur:Informatie over de openingskoers toegevoegd.