Microsoft beweert dat de namen Lindows.com en LindowsOS verwarring veroorzaken bij consumenten. "Het is maar een letter verschil, het lijkt zowel visueel als auditief sterk op Windows", verklaarde Microsoft-advocaat mr. Alfred Meijboom. Volgens de raadsman van Lindows.com, mr. Dick van Engelen, is er geen kans op verwarring. "De meeste mensen die op Lindows overgaan doen dit bewust omdat ze van Microsoft-software af willen. Dus dan is er geen verwarring." "Lindows is de enige Linux-variant met een naam die zoveel op Windows lijkt - en ook nog eens als alternatief voor Windows wordt gepresenteerd - dat er sprake is van merkinbreuk", aldus Meijboom. Van Engelen erkent het doel van Lindows.com. "De naam is bewust zo gekozen omdat de bedoeling van Lindows.com is om met een Linux-besturingssysteem te komen dat grafisch veel lijkt op Windows en waarop ook Microsoft-programma's kunnen draaien."

Merk

Windows wordt als merk al sinds 1983 door Microsoft gebruikt. Lindows beweert dat de naam Windows geen sterk merk is. "Als ik naar de winkel ga en vraag om Windows, dan kan de verkoper daar niets mee. Je vraagt dan om Windows Me of Windows XP." Microsoft is het daar niet mee eens. "Het is net als met auto's. Als ik naar de garage ga, dan zeg ik bijvoorbeeld dat ik een Renault wil kopen. Dat is heel gebruikelijk. En of dat een Megane is of een Clio maakt niet uit", aldus Meijboom. "Bovendien werken inmiddels 384 miljoen mensen met Windows en draait het op 95 procent van de pc's." Volgens Lindows is juist de ruime bekendheid reden dat een consument zich nooit zal vergissen tussen Lindows of Windows.

Overvaltactiek

Lindows-advocaat Van Engelen heeft overigens grote bezwaren met de handelswijze van Microsoft. "Er is hier sprake van een `overvaltactiek'. Lindows.com bracht in februari 2002 zijn eerste product op de markt. Dat is bijna twee jaar geleden, dus waarom nu pas een rechtszaak in de Benelux?" De timing heeft volgens hem alles te maken met de Amerikaanse rechtszaak die over zes weken wordt hervat. Maar Microsoft beweert dat het nu tijd voor een rechtszaak is omdat er pas sinds 2003 Nederlandse distributeurs zijn die de software verkopen.

Boete

De rechtszaak in Amsterdam is belangrijk omdat de uitspraak voor heel de Benelux geldt. Eerder vocht Microsoft al met enig succes tegen Lindows.com. Rechters in Finland en Zweden verboden onlangs het gebruik van de merknaam Lindows. In de Verenigde Staten loopt al een zaak sinds december 2001. In maart 2002 oordeelde een federale rechter dat Lindows.com de naam mocht blijven gebruiken. In maart van dit jaar wordt de zaak in hoger beroep weer hervat. In de Nederlandse dagvaarding eist Microsoft onder meer een verbod op het gebruik van de naam LindowsOS en Lindows.com in de Benelux. De naam van het besturingssysteem moet veranderd worden, internetters uit de Benelux zouden via ip-blokkering op de site van Lindows.com geweigerd moeten worden. Tot slot zou Lindows.com bij elke overtreding een boete opgelegd moeten krijgen van honderdduizend euro. Die mogelijke boete is wat Lindows betreft veel te hoog. Sinds Lindows.com-programma's verkoopt, is er voor 45.000 dollar aan Nederlanders verkocht. "Dat staat niet in verhouding tot het schadebedrag." Advocaat Meijboom houdt echter vast aan de hoogte van de boete omdat er een afschrikkend effect van uit moet gaan. De Amsterdamse rechter doet op 29 januari uitspraak.