Op de Filippijnen gaf een van de vermeende makers van I Love You donderdag een persconferentie. Gekleed in oversized jeans en een te groot T-shirt zei Onel de Guzman dat hij met speciale software internet gratis wilde maken voor iedereen. Het is alleen wat uit de hand gelopen.

De 24-jarige oud-student heeft niet toegegeven dat hij de Love Bug heeft gemaakt, hij is ook (nog) niet officieel verdacht. Op vragen van journalisten antwoordde hij echter wel dat het mogelijk is dat hij de worm 'per ongeluk' de wereld in heeft gestuurd.

Volgens zijn advocaat was De Guzman niet bedacht op de destructieve kracht van het programma. I Love You heeft volgens schattingen zo'n 7 miljard dollar aan schade aangericht.

De Guzman studeerde aan het AMA Computer College (AMACC) in Manilla. Hij stopte met de opleiding nadat de AMACC zijn afstudeervoorstel had afgewezen. Het voorstel werd bestempeld als onethisch en illegaal. In dat voorstel beschrijft De Guzman een 'e-mail wachtwoord trojan'. Dit programma is vergelijkbaar met I Love You en dient om wachtwoorden van internetters ontvreemden.

Het programma had internet voor iedereen gratis moeten maken, maar het is volgens De Guzman uit de hand gelopen.

Bron I Love You nog onduidelijk

Onderzoekers van de National Bureau of Investigation ontrafelen langzaam het verhaal achter I Love You. De Guzman is nog niet als officiële verdachte aangemerkt. Vermoed wordt wel dat hij een belangrijke rol heeft gespeeld. Hij zou zijn geholpen door Michael Buen, een 24-jarige medestudent. Ook Buen had een spannend afstudeerplan: een programma dat supersnel bestanden kan kopiëren.

Buen en De Guzman zijn samen lid van een groep studenten die tegen betaling software schrijft voor bedrijven en opdrachten maakt voor andere studenten. De groep werkt onder de naam GrammarSoft en had kritiek op de AMACC.

Love Bug klonen

Virusschrijvers overal ter wereld blijven klonen van I Love You maken. Computer Associates heeft er inmiddels 25 geïdentificeerd. Deze hebben vrijwel allemaal dezelfde werkwijze als het vorige week losgebroken origineel: bepaalde bestandstypen worden overschreven of verborgen en de worm stuurt zichzelf door. Ook wordt er een bestand gedownload dat wachtwoorden van de computergebruiker stuurt naar de virusmaker.Eerdere relevante berichten: Duitse SouthPark-worm gooit harde schijf vol (12 mei 2000) 270.000 Nederlanders ontvingen I Love You (10 mei 2000) Oplossingen voor vernielde MP3'tjes en JPEG's (09 mei 2000) Filippijns trio is hoofdverdachte in viruszaak (09 mei 2000) Autoriteiten arresteren virusmaakster in Manilla (08 mei 2000) I Love You-virus is veel schadelijker dan Melissa (04 mei 2000)