Dit beeld wordt geschetst bij een tussentijdse uitslag van de bekendste kieshulp op internet. Stemwijzer had dinsdagmiddag rond half twee bijna anderhalf miljoen adviezen uitgebracht (1.485.604). Van die bezoekers kreeg 18 procent het advies om op de LPF te stemmen. De PvdA, die in de landelijke (reguliere) peilingen aan kop staat, komt bij Stemwijzer.nl uit op 17 procent. Omgerekend in zetels zou dat betekenen dat de LPF zou uitkomen op 27 zetels en de PvdA op 26. Op de derde en vierde plaats zijn weggelegd voor respectievelijk Leefbaar Nederland en de VVD. Volgens Jochum de Graaf van het Instituut voor Publiek en Politiek, dat verantwoordelijk voor Stemwijzer, is het logisch dat dit beeld afwijkt van de werkelijke peilingen. "Bij het stemgedrag zijn veel meer factoren van invloed zoals bijvoorbeeld de lijsttrekker, het imago van een partij of persoon en andere partijpunten die in onze vragenlijst niet voorkomen." De Graaf verwacht in de nacht van dinsdag op woensdag het record van het aantal bezoekers van 15 mei te doorbreken. "Bij de vorige verkiezingen kwamen we net boven de twee miljoen bezoekers. Waarschijnlijk hebben we woensdagavond 2,1 of 2,2 miljoen bezoekers gehad." Het verschil met de vorige verkiezingen is alleen dat bij de verkiezingen in mei 2002 de Stemwijzer elf weken online stond. Nu is deze pas sinds 3 december beschikbaar.

Andere testen

Ook op de site StemSlimmer.nl zijn de meeste positieve adviezen gegeven voor de LPF. De meeste negatieve stemadviezen gingen uit naar de SP. Stembox.nl, de stemtest van Cap Gemini Ernst & Young, laat een heel ander beeld zien. Daar krijgt de PvdA de meeste stemmen, gevolgd door GroenLinks en de VVD. Bij de stemtest Partijloos tenslotte wint de PvdA van de VVD en de SP.

Discussie

Onderzoeksbureau Checkit is tot de conclusie gekomen dat er over de SP en de PvdA het meest gediscussieerd wordt op internet. In die statistieken valt de LPF terug. De SP en de PvdA hebben respectievelijk 21 en 22 zetels, de LPF 15. Update, 15:25 uur: Onderzoek van bureau Checkit toegevoegd.