Dat concludeert het Agentschap Telecom na onderzoek. De organisatie testte verschillende opstellingen en scenario's. "De resultaten van de metingen laten zien dat de stoorkansen hoog zijn en dat de standaardconfiguratie niet voldoende immuun is om storing te voorkomen", concludeert het Agentschap. LTE staat voor Long Term Evolution, en is de snelle opvolger van umts.

Het agentschap testte verschillende scenario's, met verschillende bandbreedtes en een wel of niet speciaal beschermde kabel. In een normaal scenario, met een niet speciaal beschermde kabel en een mobiel toestel dat voldoet aan Europese zendnormen, ontstaat bij drie van de vier televisies storing op een afstand van 3 meter.

Ook de buren

"In de helft van de gevallen zal onder bovengenoemde condities storing optreden door een LTE toepassing bij de kabelontvangst van de buren", schrijft het AT verder.

Het onderzoek is in opdracht van het Ministerie van EZ, die wil weten of de 800 MHz-frequenties, die zijn vrijgekomen met het afschaffen van analoge tv over de ether, geschikt zijn voor LTE. Maar dat is problematisch aangezien met LTE in dit frequentieblok een 'relatief hoge veldsterktewaarde kan ontstaan die de televisieontvangst kan verstoren'.

AT vergeleek scenario's met verschillende bandbreedtes, 1,25 MHz, 5 MHz, 10 MHz en 20 MHz. Hoe breder de band, des te minder verstoring optreedt. Zelfs bij een geoptimaliseerde situatie waarbij de coax-kabel werd afgeschermd trad op 1 meter afstand nog in de helft van de gevallen storing op van het tv-signaal.

Verkennend

Het Agentschap benadrukt dat een verkennend onderzoek is. Op basis hiervan wordt momenteel een uitgebreidere studie gedaan om de conclusies hard te maken. De woordvoerder van het AT vindt het daarom nog te vroeg om te concluderen dat deze frequenties ongeschikt zijn voor LTE. Wel zijn de conclusies in lijn met eerdere studies die in Duitsland, Zwitserland en Engeland zijn gedaan.

Digitenne

Interferentie op de tv-kabel is al jaren een probleem. Zo meldde de Stichting Aanpak Interferentie (STAI) begin dit jaar dat er in 2008 een record van 26.000 klachten waren over storing door Digitenne op de kabel-tv .