De vergunninghouders mochten de frequenties voorheen alleen nog gebruiken voor GSM óf UMTS. Door een wijziging van het Nationaal Frequentieplan worden de banden ook voor andere technologieën, zoals LTE, opengesteld.

Heemskerk zegt dat er door de aanpassing meer ruimte is voor de bedrijven om naar eigen inzicht te handelen en krijgt innovatie meer ruimte. "Ook de consument kan hiervan profiteren door mogelijke nieuwe aanbiedingen in de toekomst", aldus Heemskerk.

Vergunninghouders zoals KPN, Vodafone en T-Mobile kunnen een verzoek indienen tot flexibilisering van hun vergunningen. Begin 2010 wordt wetgeving omtrent de wijzigingen afgerond.

2,6 GHz

Dan worden ook de frequenties in het 2,6 GHz-spectrum geveild. KPN en T-Mobile waren zwaar teleurgesteld over de voorwaarden van de veiling, waarin veel ruimte wordt gegeven aan nieuwkomers. KPN had gehoopt het 2,6 GHz-spectrum in te zetten voor de uitrol van LTE. Ook bij de 2,6 GHz-frequentie mogen bedrijven zelf kiezen welke netwerktechnologieën ze er op gebruiken.