Zeven jaar en ruim 1 miljard dollar verder hakt de Amerikaanse luchtmacht de knoop door: er komt geen geïntegreerd ERP-systeem genaamd Expeditionary Combat Support System (ECSS). Het project was in 2005 gegund aan Oracle, die concurrent SAP aftroefde. CSC trad op als systeemintegrator.

Miljard door het ict-putje

Afgelopen drie jaar werd drie keer gepoogd het vastgelopen project vlot te trekken, maar nu is de stekker er toch uit. Het ECSS moest een geïntegreerd enterprise resource planning (ERP)-systeem worden dat 200 legacy-systemen moest vervangen.

“Deze situatie roept veel vragen op", aldus ict-consulent Michael Krigsman tegen de IDG News Service. “Waarom kostte het de luchtmacht bijna 10 jaar om er achter te komen dat dit project een ramp is? Welke planning voorziet in een verspilling van een miljard dollar?"

Ict-rampen schering en inslag

Het Amerikaanse leger kampt regelmatig met rampzalige ict-projecten. Ook Nederland kent zijn ict-drama's. De bekendste zijn de politie en de gemeente Amsterdam, maar flops en gigantische kostenoverschrijdingen zijn schering en inslag bij grote ict-projecten binnen de overheid.

Ook de Nederlandse defensie kampt met uit de hand lopende ict-projecten, zoals project Speer, uitgevoerd door Capgemini en LogicaCMG. De diagnose is telkens dezelfde: jarenlange vertraging en extreme kostenoverschrijdingen.

Parlementair onderzoek naar ict-falen

Momenteel loopt er een parlementair onderzoek naar ict-falen bij de overheid, naar aanleiding van het DigiNotar-debacle.