Nadat eerder ruimtevaartorganisatie NASA en het Ministerie van Verkeer aankondigden voorlopig geen gebruik te maken van Windows Vista, blijkt nu ook de FAA twijfels te hebben. In een uitgelekte interne memo van de luchtvaartautoriteit die in handen is van Informationweek, blijkt dat de FAA de systeemeisen te zwaar vindt.

De FAA noemt de zware systeemeisen als voornaamste reden om Vista niet aan te schaffen. Het besturingssysteem vereist twee keer zoveel geheugen als aanwezig is in de desktops van de organisatie, en ook de processors en grafische kaarten zouden niet aan de eisen voldoen.

De memo, die deze week uitlekte, werd al in januari verstuurd en ondertekend door FAA-baas Dave Bowen. De topman waarschuwt it-managers voor verkooppraatjes die gepaard zouden gaan met de introductie van Vista eind januari. Hij draagt medewerkers op 'Microsofts besturingssysteem XP en Office 2003, de huidige FAA-standaarden, te blijven bestellen'.

In de memo wordt verder geklaagd over andere Microsoft-producten. Zo zou Internet Explorer 7 niet compatible zijn met veel van de webapplicaties van de FAA en werkt de gebruikte e-mailsoftware Lotus Notes niet met het Open Document Format in Office 2007.

In een interview dat topman Bowen in maart gaf aan Informationweek, liet hij al weten in plaats van Vista over te willen stappen op pc's die een combinatie draaien van Linux en Google's online kantoorsoftware Google Apps.

Bronnen rond Microsoft menen echter dat de FAA toch voor Vista zal kiezen, zodra de huidige generatie pc's vervangen wordt.