Het Open webOS-project is niet te verwarren met het webOS dat door LG is overgenomen van HP. Overigens bleek vorige week al dat LG net zo min als HP raad weet met het besturingssysteem. Een derde van de ontwikkelaars zou al zijn weggelopen bij de maker van smart-tv's. LG nam anderhalf jaar geleden de rechten en het ontwikkelteam van webOS over van HP, dat eerder al faalde om de tabletmarkt met het mobiele besturingssysteem te veroveren.

'Oude naam spreekt niet aan'

Maar HP had webOS zelf al losgezongen van datzelfde ontwikkelteam en het afgestoten als een opensouce -project. En datzelfde project neemt nu afscheid van de naam webOS. "De distributie zal LuneOS heten in plaats van WebOS Ports Open webOS omdat die naam niet erg aanspreekt", schrijft het ontwikkelteam. De naam is afgeleid van de user interface van het oude webOS, dat LunaSysMgr heet. De eerste release van LuneOS heet Affogato, de eerste in een reeks die genoemd wordt naar koffiesmaken.

LuneOS kan worden gebruikt op de Nexus 4 en de HP TouchPad. Ook de Galaxy Nexus en Nexus 7 worden ondersteund met deze release, maar niet meer in de volgende uitgaven van LuneOS. De user interface is niet meer de oude LunaSysMgr, maar een geheel nieuw gebouwde Luna Next.


De auto is hét nieuwe connected device