Het bedrijf gaf vandaag een verklaring uit waarin staat dat 50 miljoen euro aan de aandeelhouders zal worden terugbetaald. De domeinnaam, de Deense activiteiten en de webwinkels worden daartoe verkocht.

Lycos zal op 12 december tijdens een aandeelhoudersvergadering in Amsterdam verdere toelichting geven, maar gevreesd wordt dat 500 tot 700 mensen op straat komen te staan.

Vergeefse verkooppogingen

Lycos Europa heeft geen relatie met Lycos Inc, het oorspronkelijke moederbedrijf. De Europese vestiging was een joint venture van Telefonica's Terra (32 procent) en uitgeverij Bertelsmann (vermoedelijk 20 procent).

Directeur Christoph Mohn (een telg van de Bertelsmann familie) heeft 12 procent van de aandelen. Vorig jaar betaalde Lycos Europa nog 5,2 miljoen dollar voor de licentie van de merknaam Lycos.

Lycos Europa stond sinds april in de etalage, maar kopers voor het verlieslijdende bedrijf werden niet gevonden.

Gesprekken met AOL, United Internet en Tomorrow Focus leverden niets op. Zij vonden de overnameprijs van 200 miljoen euro te hoog. Er zijn overigens al wel onderdelen verkocht, waaronder het Tsjechische zoekportaal Seznam.cz en het Zweedse Spray.net.

Aflopende zaak

In het derde kwartaal werd 4,6 miljoen euro verlies geleden. In de eerste negen maanden bedroeg de omzet 46,9 miljoen euro versus 58,4 miljoen een jaar geleden. Alleen al in het laatste kwartaal daalde de omzet met 21 procent.

Op welke termijn de activiteiten worden beëindigd is nog niet duidelijk en ook niet of de verkoop gevolgen heeft voor de holding, die geregistreerd staat in Haarlem. De vroegere telefoonnummers werken niet meer.

Volgens opgaven van Lycos zelf werkt 6 procent van het personeel in Denemarken, Italië, Nederland en Engeland. De woordvoering in Duitsland kan de vele telefoontjes niet aan. "We bellen u terug."