Daum Communications, het moederbedrijf van webportal Lycos, heeft de rechten teruggekocht op de naam Lycos en die van de in 1998 gekochte zoekmachine Hotbot. Het gaat om de rechten voor de Europese markt die sinds 1997 in handen waren Lycos Europe, dat onder licentie van het 'eigenlijke' Lycos opereerde.

De ooit populaire zoekmachine annex webportal werd in 2004 eigendom van het Zuid-Koreaanse webportal Daum Communications voor het relatief lage bedrag van 95,4 miljoen dollar. De toenmalige verkoper was het Spaanse internetbedrijf Terra, dat Lycos in 2000 kocht voor maar liefst 5,4 miljard dollar.

'Loyale gebruikers'

Daum heeft plannen om met Lycos en Hotbot actief de Europese zoekmarkt te betreden. Ceo Jungwook Lim van Lycos zegt dat de webportal nog altijd een loyale groep gebruikers heeft. Het bedrijf komt "in de komende weken" met een herlancering van zijn zoekdiensten voor Europese landen, met lokale content.

Feit is dat Lycos al jaren geen speler van betekenis meer is. Analisten en webmeters nemen Lycos al jaren niet meer mee in hun metingen. Daarnaast heeft zijn in november vorig jaar de deuren gesloten van de Europese activiteiten, en in februari dit jaar zijn resterende activiteiten stopgezet.