Dit schrijft althans Tweede-Kamerlid Arda Gerkens (SP) in een ingezonden artikel dat maandag werd gepubliceerd in dagblad Het Parool. Volgens de politica zijn spyware, virussen en spam tegenwoordig meer regel dan uitzondering.

"Meer dan de helft van de kinderen wordt lastiggevallen op internet en over de rol van ict bij terroristische activiteiten tast men nog vrijwel in het duister. Toch lijken de internetters en de overheid zich niet echt druk te maken over deze bedreigingen."

Vooral dat laatste bevreemdt Gerkens omdat zij meent dat de eindgebruiker verantwoordelijk is. De praktijk wijst echter uit dat niet iedereen zit te wachten op de maandelijkse patchdag van Microsoft en andere updates.

"Dat begrijp ik wel", zegt het kamerlid. "Het gros van de mensen wil gewoon rustig surfen, een vakantie boeken of cd'tjes kopen, en zich ook niet nog eens verdiepen in moeilijke termen als adware, spyware, phish mails, trojan horses, autodialers of het hacken van de computer."

Kritiek

Gerkens vindt dat de overheid de touwtjes heeft laten vieren. "De overheid durft de regie niet op zich te nemen als het om internetcriminaliteit gaat. Terwijl nu vijf ministeries over ict-kwesties gaan, zou de regie in handen moeten komen van één ministerie, bij voorkeur dat van Economische Zaken of Justitie."