De Duitsers willen geen kans onbenut laten die ze aanstaande zondag in Brazili├ź tot Weltmeister kan kronen. SAP en de Duitse voetbalbond DFB hebben samen een big data-tool ontwikkeld die informatie van spelers analyseert en de effectiviteit van tactieken becijfert. Zou SAP's HANA in-memory database Duitsland wereldkampioen kunnen maken?

Toen redacteur Kristian van Tuil in maart dit jaar de CeBIT in Hannover bezocht, deed Oliver Bierhoff al een boekje open over de samenwerking met SAP. "Technologie was al belangrijk voor het voetbal, maar wordt steeds belangrijker. Er zijn legio toepassingen die verder gaan dan alleen het meten van fitheid en het analyseren van tactiek."

Volgens teammanager Oliver Bierhoff moet niet raar opgekeken worden als Die Mannschaft de klus klaart dankzij de technologie van de Duitse ERP-leverancier. Het monsterverbond wat de voetbalbond en de IT-gigant hebben gesloten maakt dat trainings- en wedstrijddata van iedere speler in een database staat en op basis daarvan individuele aanbevelingen kunnen worden gedaan. Een trainer is in feite niet meer nodig, legt Bierhoff in een interview met zustersite CIO.de uit.

iOS-app voor penalty's

"We hebben voor het team een speciaal communicatieinstrument ontwikkeld dat tijdens het gehele WK via iPad en iPhone beschikbaar is", zegt Bierhoff. "In deze app kan bijvoorbeeld keeper Manuel Neuer de penaltynemers van de tegenstander opvragen."

SAP levert naast de technologie ook experts die de Duitse trainersstaf en de spelers helpen met de analyse van de gegevens die over de afgelopen tien jaar zijn verzameld. Zo kan bijvoorbeeld de trainer precies zien wie de optimale spits is die hij voor de aankomende wedstrijd op moet stellen, vertelt Bierhoff. "Het plan is nu wereldkampioen worden", zegt hij. Na het WK wordt het systeem ook voor de nationale jeugdelftallen uitgerold.