Vermoedelijk is de piek op maandag toe te schrijven aan de drukke eerste uren op het werk na het weekend, wanneer werknemers online het nieuws bekijken en de e-mail van enkele dagen binnenhalen. Dit concludeert TeleCity, aanbieder van internetdiensten, die hiervoor een half jaar lang het internetverkeer over de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) analyseerde.

Op maandagen is er gemiddeld 15 procent meer internetverkeer dan op andere werkdagen, zo blijkt uit de cijfers. Vrijdag neemt de drukte op internet weer af en zaterdag is de rustigste dag op het web. Zondag neemt het gebruik alweer toe.

"Dat zondag bijna net zoveel van internet gebruik wordt gemaakt als op een gemiddelde werkdag, laat zien dat thuisgebruikers een steeds belangrijkere rol spelen op de internetmarkt", stelt Mariska van Beukering van TeleCity. "Op zaterdag hebben mensen geen tijd om tussen de boodschappen, het huishouden en de afspraken met vrienden te internetten."

Verder constateerde TeleCity tijdens de zomermaanden een duidelijke dip in het internetverkeer waarbij het vooral op de vrijdag rustig was.

Twee maanden geleden deed TeleCity een soortgelijk onderzoek. Toen bleek dat de piek van het Nederlandse internetverkeer rond negen uur 's avonds ligt. Ook rond vijf uur 's middags is een kleine stijging waar te nemen.