Mac-gebruikers kunnen daar dan gratis en betaalde applicaties downloaden, gesorteerd in diverse categorieën. De betaalmogelijkheden moeten ook meteen werkend zijn voor de 90 landen waar de winkel live gaat, meldt Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com.

Software-ontwikkelaars hebben nog tot 31 december om hun apps in te dienen als ze die bij de lancering van de winkel 'in de schappen' willen hebben. Apple houdt zelf 30 procent van de inkomsten van app-makers die hun producten verkopen in de Mac App Store. De Mac-maker zorgt dan voor de hosting, marketing en transactie-afhandeling (waaronder ook de kosten voor creditcardbetalingen).

Niet voor Leopard?

Besturingssysteem OS X krijgt begin januari een gratis update voor de app store, die dan via die toevoeging gelijk toegankelijk is. Apple meldt dat de huidige OS X-versie (Snow Leopard) die update krijgt. Het is niet bekend hoe het staat met de voorgaande versie (Leopard), maar de kans is groot dat die buiten de boot valt.

Apple heeft de app store eind oktober onthuld en die toen neergezet voor de aankomende volgende versie van OS X, met de codenaam Lion. De Mac-maker ondersteunt altijd de huidige en voorgaande versie van zijn besturingssysteem. Het is officieel nog niet bekendgemaakt wanneer Lion uitkomt. Volgens geruchten gebeurt dat komende zomer.

Java en Flash verboden

Begin deze maand waren er nog geruchten dat de Mac App Store deze maand al open zou gaan. Apple heeft bij de onthulling van die online-applicatiewinkel voor zijn desktop- en laptopplatform aangegeven dat die binnen 90 dagen live zou gaan. Dat komt dus neer op een lancering vóór eind januari.

Daarna is bekend geworden dat Java- en Flash-applicaties niet welkom zijn in de app store voor Macs. Apple heeft die twee technologieën van derden (respectievelijk Oracle en Adobe) plots in de ban gedaan. De software kan door gebruikers wel worden geïnstalleerd en het werkt nog gewoon, maar wordt niet langer voorgeïnstalleerd meegeleverd op Macs. De voorwaarden voor de Mac App Store verbieden app-ontwikkelaars het gebruik van technologieën die niet standaard aanwezig zijn op Mac OS X.

Gerucht al in april

Overigens heeft Apple-ceo Steve Jobs in april dit jaar nog ontkend dat zijn bedrijf plannen heeft voor een app store voor de Mac. "Nope", reageerde de doorgaans zwijgzame topman op de vraag van een Mac-developer naar aanleiding van geruchten over een Mac App Store.

Formeel gezien stelde de ontwikkelaar twee vragen: of het waar is dat er een app store in de maak is en dat er geen software zonder autorisatie van Apple op Mac OS X mag draaien. Dat laatste is wel het model voor de app store, maar die wordt niet de enige applicatiemogelijkheid voor gebruikers. Voor de iPhone en iPad is dat wel het geval, tenminste voor 'echte' applicaties; webapps (die immers gewoon op websites draaien) hoeven niet langs de keuring van Apple.