ONGEMAC - Microsoft noemt het een 'ongemak', geen fout in de Macintosh-versie van zijn Internet Explorer 4.0. De pas een week oude browser blijkt niet in te willen loggen bij websites die gebruik maken van 128-bits encryptie. In plaats van tekst en beeld kijken de bezitters van een Mac naar een smetteloos wit scherm. Het gaat vooral sites die bestellingen per credit card mogelijk maken en die gevoelige informatie beveiligen met Secure Sockets Layers 2 en 3. Een patch wordt een dezer dagen verwacht. Dat wordt dan de tweede binnen een week: eerder bracht Microsoft een fix uit voor een fout in Outlook Express, de e-mailclient van IE voor de Mac.

WITWASSEN - Al Gore, de vice-president van de Verenigde Staten en bedenker van de term 'the electronic superhighway', wil dolgraag zijn baas Bill Clinton aflossen als president in het jaar 2000. Een aantal vrienden die de 'veepee' daarbij willen helpen zijn mogelijk iets te enthousiast geweest bij hun pogingen om het Internet in de komende verkiezingscampagne te betrekken. The Friends of Al Gore hebben een domeinnaam laten vastleggen, Gore2000.org, om geld in te zamelen. Als technisch contactpersoon is daarvoor een voormalige medewerker van het Witte Huis ingeschakeld, die met e-mailadres en telefoonnummer van de presidentiële ambtswoning geregistreerd staat. Dat laatste is in strijd met de verkiezingswet.

OPSTEKER - Wie nog op zoek is naar het onomstotelijke bewijs dat 'light' sigaretten nauwelijks minder nicotine bevatten dan gewone 'longtorpedo's' kan terecht op het World Wide Web. De American Cancer Society heeft de resultaten van een onderzoek in Massachusetts gepubliceerd, waaruit de nicotinegehalten van bekende merken sigaretten staan opgenomen. 72 Merken bevatten meer dan 1,2 miligram nicotine per sigaret: dertien bevatten tussen de 0,2 en 1,2 miligram.

HANDEN VRIJ - Macromedia brengt in maart een upgrade uit voor zijn illustratiepakket FreeHand. Versie 8.0 versterkt de integratie tussen de verschillende producten van Macromedia. Zo kunnen tekeningen gemaakt in FreeHand eenvoudig worden opgeslagen in het bestandsformaat voor Flash, het programma voor webanimaties. Een andere plug-in maakt het een eitje om een FreeHand-tekening of Flash-filmpje op te nemen in een presentatie gemaakt met MacroMedia Director. FreeHand zelf ondergaat ook enkele verbeteringen, zoals de optie 'Collect For Output'. Deze verzamelt alle elementen in een illustratie – fonts, gelinkte beelden en printerinstellingen – voordat deze naar een drukker worden gebracht.

NET NIET - PTT Telecom heeft voor de jaarwisseling 200.000 Nederlanders aangesloten op zijn beperkte binnenlandse netwerk, Het Net. Dat is 100.000 minder dan was verwacht. Hoe het telecombedrijf aan zijn cijfers komt is niet duidelijk: mogelijk wordt het aantal verstuurde CD-ROM's met de benodigde software geteld. Dagelijks maken tussen de 70.000 en 80.000 mensen gebruik van het netwerk. 1 op de 4 gebruikers heeft ook een e-mailadres bij Het Net genomen. Een lezer van het e-zine SmallZine, Bart van Zon, heeft uitgeplozen hoe je bij het netwerk van de PTT kunt inloggen zonder de software te installeren. Ook handig voor gebruikers van andere besturingssystemen: de officiële CD-ROM is er alleen voor Windows 95 en 3.1. [Heini Withagen wijst ons er op dat ook Het Net instructies voor een sluiproute biedt.